Durerile de stomac care au la origine un proces ulceros sau, mai frecvent, o gastrita, pot fi ameliorate sau chiar indepartate cu ajutorul medicinei alternative. Ulcerul gastroduodenal se mosteneste intr-un procent destul de ridicat genetic, riscul fiind de 2,5 ori mai mare la rudele de gradul I. Localizarea durerii provocate de amintita afectiune este de obicei epigastrica (in capul pieptului), de intensitate variabila, si ia aspectul unor arsuri sau torsiuni.
O caracteristica importanta este ritmicitatea durerii: cu cat excavatia este mai apropiata de esofag, cu atat durerea apare mai precoce dupa masa. In cazul ulcerului gastric, manifestarile apar la maximum o ora de la ingestia alimentelor, iar in cel duodenal – la 4-5 ore postprandial. Apare asa-numita foame dureroasa, frecventa mai ales in timpul noptii, ce se amelioreaza o data patrunse in stomac alte alimente. Durerile nu apar niciodata dimineata la trezire. Alte simptome ar mai putea fi: varsaturile, arsurile epigastrice, eructatiile, greata, constipatia, pofta de mancare exagerata. Diagnosticul se confirma prin efectuarea unui examen radiologic cu bariu sau prin endoscopie digestiva.
Masuri igienico-dietetice
Pentru a evita aparitia durerilor, este foarte important sa mancati putin si des (pana la 5-6 mese pe zi). Incercati sa adoptati o alimentatie variata, care sa asigure necesarul de nutrienti, evitand preparatele care cresc aciditatea gastrica: supa de carne, condimente, citrice, rosii, ceapa, bauturi carbogazoase, dulciuri concentrate consumate pe stomacul gol. De asemenea, daca este cazul, ar fi bine sa renuntati la alcool si fumat.
Remedii cu eficienta garantata
– Suc de varza alba. Beti cate o jumatate de pahar de suc de varza alba, cu 40 de minute inainte de masa, timp de o luna. Nu pastrati sucul mai mult de 24 de ore, nici la frigider, caci isi pierde efectele terapeutice.
– Suc de cartofi. Beti cate o jumatate sau chiar o treime de pahar de suc de cartofi, obtinut din tuberculi sanatosi, neincoltiti, curatati de coaja in prealabil, inainte de masa de dimineata sau de pranz. Tratamentul dureaza doua saptamani.
– Suc de morcovi. Folositi-l ca si pe cel de cartofi.
– Infuzie de galbenele. Are efect cicatrizant. Preparati-o din doua lingurite de flori la o cana de apa fiarta. Strecurati dupa 15 minute de infuzare. Beti una-doua cani pe zi, inaintea meselor principale, pe stomacul gol.
– Infuzie de lemn-dulce. Are efecte antiinflamatorii si cicatrizante, ajuta la regenerarea mucoasei digestive. Puneti peste o lingurita de pulbere de radacina o cana cu apa fiarta. Lasati sa se infuzeze 15 minute, apoi strecurati. Beti o cana de ceai pe zi, in mai multe reprize. Cura dureaza doua luni. Tratamentul este contraindicat femeilor insarcinate si hipertensivilor.
– Infuzie din flori de salcam. Calmeaza arsurile la stomac. Puneti peste doua lingurite de planta o cana cu apa clocotita. Lasati sa se infuzeze 15 minute, apoi strecurati. Beti doua cani pe zi, inainte de mese.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii