Tetania sau spasmofilia este, in cele mai multe dintre cazuri, consecinta unui dezechilibru in metabolismul fosforului si al calciului in organism. Se manifesta prin contracturi spastice, dureroase, ale muschilor membrelor si ai fetei, dificultati respiratorii etc. Tratamentul este de competenta medicului, insa identificarea factorilor care duc la aparitia crizelor si apelarea la unele preparate fitoterapeutice cu actiune remineralizanta si vitaminizanta ajuta la prevenirea recidivelor. Criza de tetanie nu este altceva decat o contractura musculara localizata la nivelul membrelor sau al toracelui, imposibil de controlat.
Este provocata de o respiratie exagerat de profunda (hiperventilatie) care, modificand echilibrul biochimic al celulelor, provoaca un „scurt-circuit” neuromuscular. Astfel, informatiile (sub forma de influxuri nervoase) sunt emise intr-o maniera mult prea densa si raman in interiorul celulelor. In loc sa se „scurga”, influxul stationeaza, provocand astfel tetania muschilor. In momentul crizei, scade foarte mult nivelul calciului in sange. Sunt cazuri cand afectiunea nu are nici o cauza biologica. Se suspecteaza insa ca la origine ar fi fixarea deficitara a magneziului sau chiar ca este manifestarea fizica a unei stari anxioase. Hiperexcitabilitatea neuromusculara care duce la aparitia crizelor specifice este intretinuta si chiar activata de anxietate, care la randu-i este agravata de stres. Astfel, prin deductie logica, tetania ar putea fi considerata „o reactie biologica la stres”.
Ce e de facut in timpul crizei?
Incercati sa calmati persoana bolnava, spunandu-i ca in cateva clipe criza se va potoli in mod natural si ca viata nu ii este pusa in pericol. Mutati bolnavul intr-o atmosfera destinsa, calma, si ajutati-l sa se relaxeze. Ajutati-l sa-si normalizeze ritmul respirator, respirand lent, cu gura inchisa, cat mai superficial cu putinta (fara sa umfle pieptul). Respiratul intr-o punga este destul de riscant, aceasta metoda poate fi utilizata doar de persoane care obisnuiesc frecvent sa recurga la ea. Incercati sa-i administrati pe cale orala sau, mai bine, injectabil in vena 1 g de calciu. (Tratamentul este contraindicat celor care sufera de insuficienta renala.) O criza care persista mai mult de 20 de minute necesita ajutor specializat de urgenta.
Si dupa?
Incercati sa depistati cauza biologica ce a dus la aparitia crizei de tetanie, efectuand cateva examene medicale. La originea hipocalcemiei stau de cele mai multe ori hipoparatiroidia sau o malabsorbtie intestinala. Faceti o analiza a circumstantelor in care a avut loc accesul de tetanie (loc, context relational, consumul de excitanti nervosi).
Preveniti instalarea altor crize
Pentru a veni in intampinarea altor crize de tetanie este de dorit administrarea pentru o perioada de timp determinata, stabilita de medicul curant, a unor suplimente de calciu si magneziu (1000 mg de calciu pentru 500/600 mg magneziu pe zi), dar nu in acelasi timp: de preferinta magneziul se ia dimineata, iar calciul seara. Este imperios necesar sa asociati magneziul cu vitamina B6 si zinc, iar calciul cu vitamina D.
MIHAELA VLAD
Comentarii