Tetanosul este o infectie cauzata de bacteria Clostridium tetani. Infectia cu tetanos poate fi extrem de grava, provocand contractii si convulsii musculare involuntare.
Bacteriile care cauzeaza tetanosul se gasesc pe multe suprafete, inclusiv pe sol. Din fericire, vaccinul impotriva tetanosului este extrem de eficient in prevenirea bolii. Seria completa de vaccinuri este aproape 100% eficienta. Si, potrivit unui raport de sanatate al OCDE, peste 90% dintre copiii din Statele Unite, Canada, Noua Zeelanda si cea mai mare parte a Europei primesc informatii care ajuta la prevenirea acestei infectii.
Cauze
Cand majoritatea oamenilor se gandesc la tetanos, un cui ruginit sau un gard metalic este probabil primul lucru care le vine in minte. Este o idee gresita obisnuita, totusi, deoarece nu rugina este cauza infectiilor cu tetanos. C. Tetani este vinovatul, care poate fi gasit in nenumarate locuri, inclusiv in sol, fecale de animale si chiar pe un cutit din bucatarie. Ranile prin punctie, leziunile profunde si penetrante sunt, de asemenea, adesea asociate cu tetanosul. Insa chiar si ranile minore (zgarieturi, julituri, aschii intrate in piele, muscaturi de insecte) pot permite sporilor sa patrunda in sange, provocand infectii. Cand bacteria este expusa la aer, sporii sai sunt latenti. Dar, pe masura ce bacteriile se deplaseaza prin sange si se indeparteaza de oxigen, sporii incep sa germineze si produc o toxina puternica cunoscuta sub numele de tetanospasmin sau toxina tetanica. Ea interfereaza cu eliberarea neurotransmitatorilor si blocheaza semnalele inhibitorilor, provocand astfel simptome tetanice prin excelenta, cum ar fi convulsii, spasme musculare necontrolate si blocaje.
Semne si simptome
Simptomele tetanosului incep de obicei in jurul locului initial al infectiei si afecteaza nervii din acea zona. Daca nu este tratat, tetanosul se va raspandi la alti nervi si in cele din urma la maduva spinarii si creier. Atunci, simptomele pot deveni deosebit de pronuntate, punand viata in pericol. Simptomele variaza si depind in mare masura daca o persoana este vaccinata si imunizata cu vaccinuri de rapel. Acest lucru, localizarea leziunii si gravitatea acesteia vor determina cursul exact al tratamentului. Persoanele care nu s-au vaccinat complet sau nu au tinut pasul cu stimulatorii lor se pot astepta la simptome mai grave si vor avea nevoie de un tratament mai extins.
Exista trei tipuri principale de tetanos
1) Tetanosul generalizat, cel mai frecvent, cauzeaza moartea a 10-20% dintre cei infectati. Incepe adesea cu un simptom cunoscut ca „maxilarul blocat”. Acesta progreseaza catre probleme din ce in ce mai grave, ca spasmele musculare dureroase si convulsiile.
2) Tetanosul localizat este o forma usoara, neobisnuita, manifestata prin spasme musculare aproape de locul leziunii si apare adesea la persoanele cu imunitate partiala. Uneori, se poate transforma in tetanos generalizat.
3) Tetanosul cefalic, cea mai rara forma, apare dupa o leziune a fetei sau a capului. Acest tip de tetanos este insotit de slabiciune musculara care apare rapid si se poate transforma in tetanos generalizat.
Tratarea infectiei
In medie, dureaza 10 zile pana ce simptomele tetanosului apar dupa o infectie, dar timpul dintre infectie si simptome poate fi mai scurt de trei zile, deci este mai bine sa solicitati tratament cat mai curand posibil, dupa o leziune ce ar putea determina expunerea la C. tetani. Spre deosebire de multe alte infectii, antibioticele nu sunt recomandate ca tratament pentru tetanos. In schimb, se administreaza de obicei o „lovitura de rapel” impotriva tetanosului, la cel mult 48 de ore dupa leziune, infectia poate fi foarte grava. Toxinele pot face respiratia foarte dificila si pot afecta intregul sistem respirator. In cele din urma, se poate muri din cauza infectiei.
Daca suspectati o infectie cu tetanos, cel mai bine este sa solicitati asistenta medicala cat mai curand posibil. Tetanosul este adesea tratabil, dar poate necesita interventii medicale, cum ar fi relaxante musculare si un ventilator, in functie de gravitatea bolii.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii