Dincolo de perspectiva religioasa a acestei perioade de restrictii alimentare, este bine de stiut efectele alimentatiei de post asupra organismului, astfel încât sa mentinem o dieta echilibrata, respectând proportiile dintre alimente.
Sunt recomandate anumite suplimente de vitamine sau minerale pe durata postului sau anumite alimente care sa suplineasca lipsa produselor de origine animala?
Alimentatia de post echilibreaza colesterolul. Obiceiurile stravechi si traditiile au ajutat întotdeauna oamenii sa gaseasca echilibrul trupului si sufletului prin post si rugaciune. Desi la acel moment semnificatia postului era strict legata de principiile religioase, în prezent acesta are un un rol mult mai important: detoxifierea organismului.
Numeroase studii arata ca în post este prezenta puternic scaderea LDL colesterolului si a raportului LDL/HDL, a tensiunii arteriale, limitarea consumului de zahar, îndulcitori, scaderea ponderala etc. Prin postul ortodox, se elimina consumul de carne, oua, lapte si derivatele sale si se creste aportul de carbohidrati, cereale, fructe si legume, leguminoase, nuci, seminte, aceasta fiind de fapt o dieta vegetariana. Daca este echilibrat, regimul alimentar respectiv nu limiteaza aportul de proteine si aminoacizi esentiali.
O alimentatie bine echilibrata presupune sa nu uitam de vitaminele, mineralele, aminoacizii esentiali si nici de constituentii absolut necesari pentru o buna functionare a proceselor metabolice. Având în vedere faptul ca în post se limiteaza consumul de carne, oua, lapte, peste, cele mai frecvente deficite apar în privinta constituentilor acestora: aminoacizii esentiali, vitaminele din grupul B, vitamina D pe care o luam din peste si din oua.
Aminoacizii esentiali pot fi si ei deficitari în alimentatia de post, însa consumând soia, tofu, linte, nuci, seminte, quinoa si cereale, suplinim aceste deficite. Incluzând în alimentatie seminte de in, nuci, seminte de chia sau cânepa, se poate recupera considerabil din acizii omega-3 si omega-6 pe care îi pierdem prin eliminarea altor alimente în perioada postului.
În ceea ce priveste vitaminele si mineralele, numeroase studii au aratat ca aportul de vitamine din grupul B scade, mai ales B2 si B12. De asemenea, atentia trebuie îndreptata spre deficitul de vitamina D, iod, zinc, fier, calciu.
Vitamina B12 poate fi „recuperata” din suplimente, muraturi, drojdie sau din produse cu boabe de soia fermentate. Surse vegetale excelente de fier sunt legumele verzi, nucile, semintele de chia. Fasolea si nucile contin zinc, iar calciu gasim în conopida, broccoli, tofu, varza si spanac.
Algele, cartofii, afinele, sarea iodata furnizeaza iodul de care avem nevoie, iar pentru vitamina D ar trebui folosite suplimente, mai ales daca postul este pe o perioada mai lunga din sezonul rece.
Prin urmare, bine echilibrata, alimentatia în post poate asigura toti nutrientii de care avem nevoie, iar sfatul specialistilor este sa mizam pe varietate, incluzând fructe, legume si leguminoase, cereale, nuci si seminte.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii