Importanta deosebita a valvulelor inimii in asigurarea circulatiei sangelui prin acest organ vital intr-un singur sens consta in rolul acestora in inchiderea si deschiderea orificiilor atrioventriculare si a orificiilor aortic si pulmonar. Cele mai frecvente leziuni valvulare sunt mai frecvente in zona dreapta, iar dintre acestea cele mai importante sunt stenoza si insuficienta mitrala, stenoza si insuficienta aortica. De departe cea mai raspandita este stenoza mitrala, care reprezinta peste 80% din totalul leziunilor aparatului valvular al inimii. Ea inseamna ingustarea orificiului care face legatura intre atriul stang si ventriculul stang si se intalneste de 4 ori mai frecvent la femei decat la barbati. Insuficienta mitrala se refera la inchiderea incompleta a orificiului atrioventricular stang, iar prin stenoza si insuficienta aortica se intelege ingustarea, respectiv inchiderea incompleta a orificiului care face legatura intre ventriculul stang si artera aorta.
Bolnavii cu cardiopatii valvulare trebuie sa cunoasca si sa puna in practica toate masurile preventive si curative menite sa indeparteze, partial sau total, orice complicatii. In marea majoritate a cazurilor, defectele valvulare apar in cursul vietii, in urma leziunilor produse la nivelul endocardului ("tunica" interna a inimii, care captuseste la interior miocardul si delimiteaza cavitatile cardiace) de reumatismul articular acut. Descoperirea si tratarea la timp a recidivelor acestei boli reprezinta elementele esentiale in prevenirea agravarii defectelor valvulare, ceea ce presupune o colaborare stransa a bolnavului cu medicul. Nedepistarea la timp sau neglijarea episoadelor acute ulterioare primului atac determina aproape cu certitudine o ingustare progresiva a orificiului mitral, cu evolutie categoric nefavorabila.
In cazul leziunilor valvulare moderate sau severe se impune bolnavului un mod de viata cu evitarea permanenta a suprasolicitarii muschiului cardiac, situatie extinsa chiar si la membrii familiei cei mai apropiati subiectului. Medicul va aprecia compatibilitatea dintre boala si efortul muscular permis pacientului. E bine totusi sa insistam asupra unor aspecte neglijate uneori chiar si de medici. In primul rand e vorba despre femeile cu activitati casnice intense. Sunt cazuri cand o gospodina cumuleaza eforturi musculare a caror insumare energetica in 24 de ore poate chiar depasi consumul cerut de o munca fizica moderata sau grea. Apoi, eforturile fizice pe care le cere turismul trebuie dozate si ele in raport cu tipul leziunii valvulare si cu severitatea acesteia. Se au in vedere in mod special urcatul pe munte, mersul pe jos pe distante mari, eventual in ritm mai rapid si altele asemenea. In afara efortului fizic propriu-zis, muschiul cardiac este solicitat mai intens si in alte contexte, cum sunt sarcina, nasterea, mesele copioase. Legat de acest ultim aspect, se recomanda ca alimentele necesare intr-o zi sa nu fie consumate doar la o masa sau doua, in cantitati mari, ci ratia sa fie repartizata in 4-5 mese.
Prevenirea infectiilor bacteriene la nivelul aparatului valvular lezat este impusa de un nedorit plus de risc al afectarii microbiene a intregului organism, dar in special a rinichilor si splinei. Focarele de boala cel mai des intalnite in asemenea situatii sunt cele amigdalofaringiene si bucodentare. Neglijarea tratamentului imediat al acestora e o eroare majora, deoarece, de pilda, o faringita acuta bacteriana poate constitui preludiul unui nou atac de reumatism articular acut, iar o amigdalofaringita acuta poate constitui sursa de infectie pentru aparatul valvular lezat. Corectarea la timp a defectului valvular prin interventie chirurgicala are o importanta aparte, deoarece exista o anumita perioada strict determinata de anumiti parametri hemodina-mici, in care operatia este indicata si eficace. De asemenea, privitor la alimentatie, trebuie spus ca aceasta patologie, daca nu a ajuns in faza de complicatii, nu impune restrictii deosebite, cu conditia respectarii proportiei intre glucide, lipide si proteine, respectiv 4: 1: 1. De evitat totusi consumul excesiv de sare, care ar atrage dupa sine retentia de apa in organism si deci cresterea volumului muncii inimii. La fel, bauturile alcoolice pot fi consumate numai in cantitati mici si ocazional, iar cafeaua trebuie si ea dozata strict ori inlocuita cu produse decofeinizate, in afara cazului cand leziunea valvulara e insotita de tulburari ale ritmului cardiac si cand se solicita renuntarea totala.
Curele de altitudine si heliomarina, desi in principiu nu sunt cu totul interzise, trebuie urmate cu acordul si sfaturile medicului de specialitate, pentru a se preintampina reactiile nedorite ale organismului: "sete" de sare, umflaturi la nivelul membrelor inferioare, palpitatii, insomnie, reducerea tolerantei la efort. Cele mai importante zone balneare cu traditie, favorabile acestui tip de bolnavi, sunt Buzias, Tusnad, Vatra Dornei, Borsec, Covasna, Lipova. In fine trebuie sa mai facem o mentiune, nu tocmai agreabila pentru pacientii cu leziuni valvulare: nu exista medicamente care sa vindece aceste afectiuni. Prin urmare, solutia o reprezinta – cel putin deocamdata – interventia chirurgicala cu sau fara proteza valvulara.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii