Baietelul dv. refuza sa împrumute prietenilor de joaca jucaria sa? Fratele si sora se cearta pe jucarii? E firesc sau nu? Iata, pe scurt, opinia psihologilor.
Baietelul dv. refuza sa împrumute prietenilor de joaca jucaria sa? Fratele si sora se cearta pe jucarii? E firesc sau nu? Iata, pe scurt, opinia psihologilor. Sunt clasice scenele din parcurile de joaca în care un baietel refuza cu îndârjire sa-i împrumute prietenului de joaca lopatica sau masinuta sa. Dorinta de a poseda si refuzul de a împrumuta jucariile sunt sursa a numeroase conflicte. Pâna la 2 ani copilul considera ca tot ceea ce poate atinge este al lui si ca nimeni nu trebuie sa îl "deposedeze". Daca îi place un obiect, el îl ia chiar din mâna altui copil. Dintre doua masinute identice, de exemplu, copilul este atras de cea aflata în mers. La aceasta vârsta copilul nu este nici rau, nici agresiv, ci egocentric. La aceasta vârsta copilul nu vede decât propriile dorinte. Pentru a împarti ar trebui sa fie capabil sa se puna în locul celorlalti, fapt prematur pentru momentul dezvoltarii lor neuro-psihice.
Când primeste o jucarie noua, lasati-i timp pentru a o explora si a se bucura de ea înainte de a-i sugera sa o împrumute si altora. Oricum, el va decide când si cui sa o împrumute. Dumneavoastra va trebui sa îl ajutati sa diferentieze obiectele strict personale (pijamaua etc.), de bunurile familiei (televizor, telefon etc.) sau de obiectele altora de care nu se poate servi fara a cere permisiunea. Spre 2 ani copilul începe sa devina sensibil la notiunile de justitie si reciprocitate. Explicati-i ca daca el împrumuta unui coleg de joaca o jucarie, la rândul sau se poate juca cu o jucarie oferita de acesta. Apoi, fiecare trebuie sa restituie ceea ce a împrumutat. Daca aveti mai multi copii organizati-le timpul petrecut împreuna; pregatiti o prajitura si cumparati-le jocuri cu mai multi participanti. Oricum, lucrurile trebuie sa fie clare. Iata un exemplu: "am cumparat aceste bomboane pentru toti, asa ca împartiti-le!" si, lasati-i sa o faca. Trebuie însa sa le dati timp copiilor pentru a întelege ceea ce este al lor si cum sa se poarte.
Comentarii