Poate ca suntem singurul popor din lume a carui tânara generatie se rusineaza de originea sa „sanatoasa". Tinerii nostri, astazi, nu asculta muzica populara. Atunci când sunt obligati, se strâmba. Pentru ca nu sunt educati în acest sens, ei nu patrund întelepciunea si dorul versului popular.
Multi tineri nici nu au auzit de Maria Tanase – izvorul nesecat de frumusete al cântecului popular românesc. Sau de Gheorghe Zamfir – virtuosul naiului care a facut o lume întreaga sa fredoneze minunate teme muzicale românesti. Sau de atâtia alti artisti pentru care viata a însemnat cântec românesc. Pentru ca nimeni nu le deschide poarta spre frumusetile unice ale baladelor si doinelor populare. Nimeni nu le cultiva dorinta de a le duce mai departe asa cum, cu grija, ne-au fost transmise. Nimeni nu le sadeste sentimentul de mândrie ca s-au nascut pe un pamânt iubit de Dumnezeu si cântat, ca o mica rasplata, de taranul român. Ei prefera sa asculte o muzica a momentului, lipsita de valoarea eterna a folclorului românesc.
Tinerilor le este rusine de radacini. Nu sunt tentati sa poarte costum traditional nici macar cei de la sate nici chiar cu ocazia vreunei sarbatori. Daca taranii nutresc un puternic sentiment de respect pentru tot ceea ce vine de la oras, orasenii – dimpotriva. Am crede ca, o data cu muzica etno, s-a mai schimbat ceva în aceasta mentalitate a tineretului, însa indiferenta fata de traditie a ramas aceeasi. Cum mimetismul este în floare în România, mai ales în ceea ce priveste muzica si moda, probabil ca gustul pentru portul popular va creste atunci când strainii vor începe sa-l poarte. Sa speram ca ei vor deschide gustul tineretului român pentru traditia poporului român.
Dar sa nu uitam ca si familia, si scoala, si mijloacele mass-media pot întoarce tinerii la origini. Le pot trezi dorinta nesfârsita de absolut, de realizare integrala, de infinita posesie a tot ceea ce este pur românesc. Exista 2 feluri de bunuri: unele care se distribuie împartindu-se si altele care se distribuie fara sa se împarta. Acestea din urma se numesc valori. Iar folclorul este unica valoare a poporului român.
Comentarii