Dimineata este momentul ideal pentru "a face plinul" rezervelor energetice ale organismului. Apoi, este un prilej ca intreaga familie sa-si inceapa o noua zi in buna dispozitie. In plus, spune dr. Dominique-Adèle Cassuto, dupa zece ore de stomac gol, pe timpul noptii, organismul tipa de foame. Chiar daca nu toata lumea depune acelasi efort, având, in consecinta, nevoi diferite. Persoanele active, sportive sau sedentare vor mânca diferentiat.
Intre cina si trezirea de dimineata trec aproape zece ore. In acest timp organismul a apelat la rezervele sale. Este necesar, deci, de refacut "plinul" in asa fel incât nevoile energetice ale diminetii sa fie acoperite, pentru a evita ceea ce numesc specialistii "caderea de la ora 11". Cercetari umeroase au demonstrat ca spre sfârsitul diminetii, pe la 11, se produce o concentrare defectuoasa. Aceasta se traduce in performante proaste la birou sau la scoala, in functie de ocupatie, dar si intr-un procent crescut de accidente de circulatie sau de munca in acest interval orar.
In timpul somnului nocturn, respiratia si activitatea renala au epuizat rezervele de apa. Chiar daca nu resimtiti acest lucru când va treziti, obisnuiti-va sa beti lichide. Preveniti astfel raul si rezistenta deficitara la efort, antrenate de lipsa apei din organism.
Indispensabil organismului, micul dejun este si un moment familial ce nu trebuie ratat. (Adesea singura masa ce reuneste toti membrii familiei este cina). Cu un mic efort, dumneavoastra, doamna, ii puteti reuni, in buna dispozitie, pe toti ai casei la o ceasca de cafea sau de lapte. Lucru ce poate stimula apetitul celor ce au tendinta de a renunta la aceasta masa. Daca va grabiti dimineata, puneti de seara pe masa cestile, farfurioarele pentru prajituri, servetele, cerealele. Dimineata, in numai câteva minute veti praji pâine, veti fierbe apa sau veti incalzi laptele. Invatati sa dati organismului doza zilnica de elemente nutritive necesare. Glucidele rapide (zahar, prajituri) asigura demarajul, dimineata, cu energie disponibila imediat. Glucidele complexe (pâinea, cerealele) aduc energie progresiv, acoperind necesarul pâna la masa de prânz.
Calciul este indispensabil sanatatii oaselor si dintilor. Pentru dr. Dominique-Adèle Cassuto: "Calciul trebuie sa figureze imperativ la micul dejun. Studiile realizate au aratat ca acei copii care nu beau lapte dimineata se priveza de o cantitate de calciu ce nu mai poate fi recuperat in cursul zilei." Constatarea este valabila si pentru adulti.
Proteinele, esentiale in intretinerea organismului, sunt, din pacate, adesea, absente de la micul dejun. De retinut, numai oul, sunca, laptele sau brânzeturile aduc proteine de calitate.
Daca sunteti o persoana activa, vi se recomanda un mic dejun echilibrat, iar când stiti ca masa de prânz va fi luata târziu, o felie de sunca si un ou devin obligatorii. Persoanelor sedentare li se recomanda ceai sau cafea fara zahar, 1-2 felii de pâine cu unt, o lingurita de dulceata, sau cereale cu lapte, sau un iaurt (0% grasime) si un fruct sau o felie de pâine cu un bol de brânza de vaci (0% grasime).
Celor carora nu le este foame dimineata când se trezesc, li se recomanda sa ia micul dejun pe la 10, masa sa contina ceva ce nu vor mânca la alta masa (cereale, iaurt, un fruct) si, in nici un caz sa nu fie cu totul eliminat.
Comentarii