Vitaminele sunt substante organice fara valoare energetica, dar indispensabile organismului uman.
Organismul nostru nu are capacitatea de a le sintetiza în cantitate suficienta, de aceea este necesar un aport extern fie prin alimentatie, fie direct. Din punct de vedere fizico-chimic, vitaminele sunt clasificate în mod traditional în doua grupe dupa gradul lor de solubilitate: astfel distingem vitaminele hidrosolubile si vitaminele liposolubile, ele fiind în total 13 dintre care 9 hidrosolubile si 4 liposolubile.
Despre eficienta vitaminelor în plan cosmetic au fost multe dispute stiintifice, mult scepticism, acestea ajungând la concluzia ca: „vitaminele aplicate pe piele traverseaza patura cornoasa si patrund pâna în derm".
Vitamina A (retinol) actioneaza asupra supletii pielii, regularizeaza cresterea celulelor epidermice, intervine în procesul de keratinizare, favorizeaza cicatrizarea cutanata, întretine vitalitatea dermului. Carenta vitaminei A provoaca uscarea pielii tradusa printr-o hiperkeratoza cu o piele rugoasa si dura. Vitamina E (tocoferol) este prezenta în germenele de grâu. Este un anti-oxidant natural datorita proprietatilor sale anti-radicale. Mentine integritatea tesuturilor fiind o adevarata fortareata împotriva toxinelor. Vitamina C (acidul asorbic) este folosita frecvent în cosmetica datorita numeroaselor proprietati: lupta contra formarii radicalilor liberi, stimuleaza sinteza de colagen, inhiba sinteza de melanina. Vitamina C este utilizata în tratarea tuturor tipurilor de piele, dar cu precadere pentru pielea grasa pentru ca permite marirea aciditatii ceea ce limiteaza proliferarea bacteriana. Vitamina F este înca dezbatuta în plan cosmetic. Ea este reprezentata de acizi grasi esentiali nesaturati ca acidul linoleic si acidul linolenic. Este utila în lupta contra uscaciunii pielii prin reducerea procesului de deshidratare cutanata. Ca urmare, suplimentarea vitaminica este o realitate si în acelasi timp o necesitate în cosmetica. O excelenta sursa de vitamine sunt produsele stupului: mierea, laptisorul de matca, polenul care pot fi folosite atât ca suplimenti alimentari cât si aplicate pe piele în felurite amestecuri.
Comentarii