200 g orez, 100 g unt, o rodie, sare, piper.
Se fierbe orezul in 600 ml apa cu sare. Dupa ce s-a umflat, se elimina surplusul de apa, se presara sare si piper, apoi se adauga untul, se amesteca si se pune in boluri. Se desface rodia, se scot semintele si se pun peste orez. Se serveste imediat.
Pere coapte cu scortisoara
4 pere, 100 ml rom, 5 betisoare scortisoara, o lingurita ghimbir macinat, 200 g miere, o lingurita extract de vanilie, 4 linguri unt.
Se curata perele de coaja, apoi se taie pe jumatate. Se scobesc de cotor si se taie jumatatile in felii groase. Intr-o craticioara la foc mediu se pun romul, batoanele de scortisoara, ghimbirul si se lasa sa fiarba la foc mic, 1 minut. Se da focul la minimum si se adauga mierea, apa si vanilia. Se amesteca pana cand compozitia se ingroasa. Perele se asaza intr-un vas adanc de copt, se stropesc cu jumatate din siropul cu rom si se toarna deasupra untul topit. Se dau la copt 30-35 de minute, pana cand devin moi. Cand perele s-au copt, se stropesc cu restul de sirop si se presara scortisoara pudra
Comentarii