4 cepe rosii mari, frunze de salvie, 40 g jambon, 30 g miez paine, o lingura smantana, 25 g cascaval ras, o lingurita vermut alb sec, o lingurita ulei de masline, nucsoara, sare, piper.
Se fierb in aburi cepele intregi, necuratate de coaja, aproximativ 25 de minute. Se unge o tava cu ulei. Se taie cepele cam la 2/3 din inaltimea lor, iar capacelele se pun de-o parte si se scobesc pana la o grosime de aproximativ 0,5 cm. Jumatate din miezul de ceapa se taie marunt, impreuna cu jambonul si se amesteca bine cu smantana, miezul de paine faramitat, vermutul si salvia taiata fasii. Se adauga sare, piper si nucsoara rasa. Umplutura astfel preparata se introduce in cepe si se pun la loc capacelele. Se asaza cepele in tava, se toarna peste ele trei linguri cu apa, se acopera cu folie de aluminiu, se baga la cuptor si se lasa 15 minute.
Macaroane gratinate
500 g macaroane, 200 g cascaval ras, 300 ml lapte, 250 ml frisca nebatuta, 20 g unt, 1 varf de cutit nucsoara rasa, sare, piper.
Se pune la fiert apa cu sare, iar cand da in clocot, se pun macaroanele si se fierb al dente. Separat, intr-o cratita se fierbe laptele si frisca dupa care se toarna amestecul intr-un castron. Se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara. Cand sunt fierte spaghetele, se scurg si se rastoarna in castron iar deasupra se pune 150 g cascaval ras si se amesteca bine totul. Se unge o forma de budinca, se pun macaroanele cu sos, se acopera cu restul de cascaval si se baga la cuptor. Se lasa aproximativ 20 de minute, pana cand compozitia se rumeneste frumos.
Comentarii