400-500 g file de cod, 50 g faina, 2 oua, 200 g pesmet, sare, piper.
Fileurile se portioneaza dupa dorinta. Se bat ouale cu putina sare si piper. Separat, se amesteca faina cu putina sare, piper si intr-un alt recipient, se pune pesmetul cu putina sare si piper. Fiecare bucata de cod se trece prin faina, apoi prin ou si prin pesmet. Codul se prajeste intr-o tigaie cu ulei incins, pentru 3-4 minute pe fiecare parte sau pana se rumeneste frumos.
Tarta cu scortisoara
Pentru aluat: 75 g unt, 50 g zahar, 1 ou, esenta vanilie, 150 g faina, sare.
Pentru crema: 250 g zahar, 100 g unt, 3 linguri faina, 3 oua, esenta vanilie, 1/4 lingurita nucsoara, coaja si zeama de la o lamaie, 240 ml lapte batut.
Intr-un bol se mixeaza untul moale, oul, faina, vanilia, sarea pana se obtine un aluat ferm, nelipicios, care se pune la congelator pentru 15 minute, infasurat in folie alimentara. Se scoate aluatul racit si se intinde in strat subtire, de marime suficient de mare care sa depaseasca tava de tarta. Se pune aluatul in tava, se inteapa cu o furculita din loc in loc. Se coace la foc potrivit, 15-20 de minute, apoi se lasa sa se raceasca. Intre timp se prepara crema. Se freaca untul cu zaharul, apoi se a-dauga faina, ouale, esenta de vanilie si restul ingredientelor. Dupa ce ati obtinut o compozitie omogena, se toarna peste aluatul de tarta si se da la cuptor pentru 40-45 de minute sau pana cand se solidifica complet si se rumeneste deasupra. Cand este gata se mai presara scortisoara macinata.
Comentarii