O conopida mijlocie, 1 ou, faina, apa minerala, piper, sare, ulei. Pentru sote: 500 g morcovi, 2 cepe mari, 2 linguri unt, sare, piper, patrunjel.
Conopida se spala si se desface in buchetele cu putin mai mari decat o nuca si se lasa sa se zvante. Separat, se pregateste o compozitie asemanatoare celei pentru clatite, adica un ou se amesteca bine cu faina si se dilueaza treptat cu apa minerala, se adauga o ceasca ulei, sare, piper si se obtine astfel un aluat ca o smantana mai groasa. Fiecare floricica de conopida se trece prin aluat si se pune la prajit intr-o baie de ulei incins. Cand capata o culoare aurie se scot si se asaza pe farfurie, iar pe deasupra se presara cascaval ras si patrunjel taiat fin. Pentru sote se fierb morcovii apoi se taie rondele si se adauga peste ceapa taiata foarte marunt si calita bine in ulei. Se adauga sare, piper si patrunjel. Se ia de pe foc si se amesteca bine cu putin unt apoi se asaza pe farfurie alaturi de bulgarasii de conopida.
Budinca din branza de vaci
750 g branza de vaci, 150 g gris, 600 ml lapte, 6 oua, 250 g zahar, 25 g faina, coaja de lamaie rasa, 1 plic zahar vanilat, sare.
Grisul se fierbe in lapte cu 50 g zahar si un praf de sare. Dupa ce s-a legat, se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca. Galbenusurile se amesteca bine cu restul de zahar, zaharul vanilat, razatura de coaja de lamaie, o lingura faina si branza de vaci, pana se obtine o crema spumoasa. Se amesteca impreuna cu grisul fiert, iar la sfarsit se pun albusurile batute spuma. Compozitia se toarna intr-o forma si se coace aproximativ 45 de minute la foc potrivit. Se serveste cu sirop de fructe.
Comentarii