Un crap de 1,5 kg, 2 cepe, o legatura patrunjel, o legatura marar, 100 ml ulei, sare, piper.
Pentru garnitura: 5-6 cartofi, o ceapa, 250 g fasole verde, 2 morcovi, o radacina de telina, o cutie rosii decojite, sare, piper.
Crapul se curata de solzi, se eviscereaza si se taie capul si coada. Se spala bine, apoi se lasa sa se scurga. Se unge cu ulei, se da sare si piper. Se pregateste umplutura din 2 cepe taiate marunt, patrunjel si marar, frecate toate cu sare. Se umple apoi crapul si se fixeaza burta cu scobitori pentru a nu se desface la cuptor. Se asaza intr-o tava unsa cu ulei si in care se adauga putina apa si se da la cuptor, la foc moderat, avand grija sa stropim crapul din cand in cand cu zeama. Intre timp se curata cartofii, morcovii, telina, fasolea, ceapa si se adauga in tava dupa 45 de minute. Se mai pune sare, piper si rosiile decojite cu 10 minute inainte de a opri focul. Se serveste cu lamaie si verdeata.
Aluat fraged cu smantana
500 g faina, 300 g smantana, 350 g unt, sare.
Faina se amesteca bine cu smantana, untul, sarea si se framanta pana ce aluatul se omogenizeaza. Se asaza pe un platou, se acopera si se da la rece timp de 24 ore. Se intinde cu sucitorul, se impacheteaza ca aluatul frantuzesc, se lasa 30 minute la rece si apoi se foloseste. Este bun pentru placinta cu gem, cu ciuperci sau cu carne.
Comentarii