Sunt adevaruri pe care nu le putem ignora daca ne dorim sa pastram tineretea si frumusetea tenului. Astfel, specialistii spun ca uneori obrazul tradeaza meniul din farfurie. Acesta isi pune amprenta contribuind la adancirea ridurilor sau la stergerea prospetimii tenului. Chiar daca imbatranirea este un proces ireversibil, exista solutii care il pot intarzia. Astfel, colagenul este un component natural al pielii, care ajuta la mentinerea frumusetii si elasticitatii acesteia. Proteina care ajuta la producerea si intretinerea tesuturilor, colagenul confera putere si elasticitate diferitelor tesuturi si celule ale corpului.
Colagenul este proteina care se regaseste in cantitatea cea mai mare in corpul nostru, dar incepe sa scada odata cu inaintarea in varsta. Scaderea productiei de colagen conduce in timp la aparitia ridurilor nedorite si a pielii imbatranite.
Cea mai importanta solutie capabila sa mentina doze de colagen necesar fermitatii si frumusetii pielii o reprezinta alimentatia corespunzatoare. Nu ocoliti alimentele care stimuleaza productia de colagen: rasolul de vita, pestele oceanic, ouale, fructele si legumele bogate in vitamina C (kiwi, citrice, broccoli, ardei gras). Este important de mentionat ca fructele si legumele de culoare mov si rosu inchis (afine, fructe de padure, struguri negri, vinete, varza rosi) contin substante numite antocianine, care stimuleaza productia de vitamina C.
In concluzie, putem considera ca unul dintre secretele tineretii fara batranete este colagenul.
ECATERINA BATRANEANU
Comentarii