6 oua, 4 teline potrivite, 200 ml lapte, 50 g unt, sare, piper.
Se taie telinele in bucati si se fierb inabusit cu unt si putina apa. Se bat ouale si se procedeaza dupa reteta obisnuita. Se scurge telina, se pune pe un platou si se acopera cu omleta.
Galuste cu caise
500 g cartofi, 150 g faina, 1 ou, o lingura unt, 8-10 caise mici, 150 g pesmet, 6 linguri zahar, 2 linguri unt, esenta vanilie.
Se fierb cartofii curatati si taiati. Cand sunt gata se paseaza si se lasa sa se raceasca, apoi se incorporeaza untul, oul si faina. Se framanta pana se obtine un aluat moale, nelipicios. Daca se mai simte nevoia, se mai poate adauga faina. Untul se topeste intr-o tigaie adanca si se adauga pesmetul ameste-cand continuu. Dupa ce s-a rumenit bine pesmetul, se adauga zaharul si esenta de vanilie. Se pune o cratita umpluta pe jumatate cu apa la fiert, la foc mare, cu un praf de sare. Caisele se spala si se scurg bine. Se pregatesc galustele astfel: se ia o bucata de aluat cat o nuca mare, cu palmele ude, se rotunjeste, apoi se aplatizeaza cat mai bine. Se asaza caisa in centrul galustei, se aduc marginile aluatului peste ea, pana ce e complet acoperita. Dupa ce se fac toate galustele, se pun in apa clocotita si se lasa la fiert, la foc mare, pana ce se ridica la suprafata. Se tavalesc galustele cu caise prin amestecul de pesmet cu zahar si se lasa sa se racoreasca inainte de servire.
Comentarii