O carte rarisima, publicata in 1944 de regimul nazist si aflata candva in biblioteca personala a lui Adolf Hitler a fost recent achizitionata de Biblioteca Nationala a Canadei. Lucrarea este interesanta nu doar din punct de vedere bibliofil, ci si din punct de vedere istoric: ea reprezinta compilarea unui raport mult mai amplu, redactat de nazisti, cu privire la populatiile si organizatiile evreiesti existente in acea vreme in Canada si Statele Unite.
Intitulata „Statistici, media si organizarea evreimii in Statele Unite si Canada” si purtand pe coperta vulturul stilizat, zvastica si cuvintele „Ex Libris Adolf Hitler”, cartea detaliaza statistici referitoare la evrei – orasele unde traiesc, ce limbi vorbesc si originile lor etnice. Multe dintre aceste date au fost obtinute de lingvistul german Heinz Kloss, care a vizitat Statele Unite la mijlocul anilor 30, avand numeroase contacte cu simpatizanti nazisti din America; multe informatii confidentiale par sa fi fost insa obtinute de reteaua de spionaj pe care Canaris o organizase in America de Nord inca din primii ani ai razboiului.
Scopul era evident: dupa invazia Americii, nazistii intentionau sa aplice Holocaustul si pe acest continent. Desi nu se stie de unde provine cu adevarat si nici cum a ajuns in Statele Unite, o varianta sustine ca volumul ar fi fost gasit in cabana montana a lui Hitler din muntii Bavariei de soldatii americani, unul dintre acestia luand-o drept „suvenir”.
Cartea a fost cumparata in luna iunie a anului trecut, pentru suma de 6.000 de dolari si istoricii considera ca ea ar putea reprezenta un instrument util pentru combatarea negationismului, un fenomen care, mai ales dupa venirea la putere a lui Donald Trump in Statele Unite, a cunoscut o dezvoltare ingrijoratoare pe acest continent.
Astfel, potrivit unui recent sondaj, 22% dintre canadienii cu varste intre 18 si 34 de ani nu au auzit de ororile Holocaustului, 56% nu au putut preciza numele unui singur lagar nazist de concentrare si 62% nu stiau ca nazistii au ucis sase milioane de evrei. De asemenea, numarul agresiunilor xenofobe a crescut ingrijorator in aceasta tara pasnica – 2.073 in 2017 – mai mult cu 600 decat in anul precedent, cei mai des vizati fiind musulmanii, evreii si populatia de culoare.
GABRIEL TUDOR
Comentarii