Iarna dintre anii 1739 si 1740 a fost incredibil de aspra in toata Europa si deosebit de brutala in Rusia. Temperaturile au coborat pana la 40 de grade sub zero, raul Neva inghetand complet, iar in acel an tarina Anna Ivanovna a ordonat sa se taie blocuri de gheata din rau si sa se construiasca un palat magnific pe malul raului.
Palatul avea o latime de 60 de metri si o inaltime de 30 de metri si era construit din blocuri de gheata care cantareau fiecare 120 kg stivuite unele peste altele si stropite cu apa, care a inghetat instantaneu si a fixat blocurile ferm impreuna.
Zidurile aveau o grosime de 1,5 metri si erau prevazute cu ferestre, usi si o scara exterioara. Camerele erau dotate cu mobilier, cum ar fi masute de toaleta, canapele, fotolii, un pat mare si un dulap cu pahare de vin si farfurii, toate sculptate in gheata. Chiar si „lemnele” din semineu erau facute din gheata. In dormitorul principal, perdele de gheata atarnau la ferestre, iar pernele moi si pufoase erau inlocuite cu blocuri dure de gheata.
Colturile camerelor erau decorate cu statui ale lui Cupidon. Delfinii decorativi de gheata suflau foc din gura, iar o statuie uriasa, reprezentand un elefant, pulveriza apa din trompa ca o fantana. Palatul de gheata facea parte din festivitatile organizate de tarina pentru a sarbatori victoria Rusiei asupra Imperiului Otoman.
In centrul festivitatilor si a palatului de gheata in sine se afla o nunta simulata pe care tarina Anna o organizase pentru a-l umili si mai mult pe nobilul dezonorat, printul Mihail Golitin, care cazuse in dizgratia tarinei pentru ca se casatorise cu o italianca catolica in timpul unei calatorii in strainatate.
Tarina Anna, care era ortodoxa, a vazut casatoria ca pe un afront si a alungat-o imediat pe sotie, l-a deposedat pe printul Golitin de pamanturi si de titlu si l-a facut noul ei bufon de la curte. Fostul print isi petrecea zilele ghemuit intr-un cos langa biroul Annei si ii turna tarinei cesti de kvas, o bautura facuta din apa, malt si paine fermentata. Uneori, cosul in care statea era umplut cu oua, pe care printul se prefacea ca le cloceste, pentru a distra oaspetii imperiali.
Tarina Anna a aranjat o noua casatorie pentru bufonul ei – drept sotie a acestuia fiind aleasa Avdotia, o fata urata din cea mai joasa clasa si de origine kalmika. Dupa nunta de la biserica, mireasa si mirele imbracati in tinute colorate au fost plasati intr-o cusca mare care a fost plimbata pe o sanie trasa de cai pe strazile din Sankt Petersburg, insotita de peste 400 de oameni din diferite triburi asiatice, porci, caini, capre si pisici. Procesiunea s-a incheiat la palatul de gheata, unde nefericitul cuplu a fost impins intr-o camera nuptiala de gheata si li s-a ordonat sa isi consume casatoria inainte de a muri de frig. Cruda tarina a pus sa fie baricadate usile si sa fie postate garzi la exterior pentru a impiedica cuplul sa scape. Din fericire, Avdotia a reusit sa mituiasca una dintre garzi, oferindu-i colierul de perle primit ca dar de nunta in schimbul unei haine din piele de oaie. Astfel, cuplul a reusit sa supravietuiasca noptii.
In dimineata urmatoare, cei doi tineri casatoriti au iesit din palatul de gheata cu, dupa spusele istoricului Henri Troyat, „nimic mai rau decat un nas care curgea si cateva degeraturi”.
„Prin intermediul nuntii nebunesti si al palatului de gheata, tarina Anna a reusit sa se prezinte ca un monarh puternic si temut”, scria istoricul de arta si profesorul Julia Herzberg.
Tarina a murit inainte ca iarna urmatoare sa se instaleze, iar succesoarea ei, Anna Leopoldovna, i-a eliberat pe Mihail si Avdotia din starea lor de bufoni. Cuplul a ramas casatorit pana in 1742, cand Avdotia a murit pe cand dadea nastere celui de-al doilea copil al lor.
GABRIEL TUDOR
Comentarii