Noile datari (ale pietrelor taiate) si ipoteze au plasat colonizarea continentului in urma cu 30.000 de ani. Sau chiar 60.000 de ani! Uneltele din piatra (unii specialisti contesta faptul ca ar fi fost taiate de mana omului, considerandu-le rodul unui fenomen natural) proveneau din cele mai vechi straturi geologice din Pedra Furada, fiind compatibile cu cele din urma cu 30 sau 40.000 de ani gasite in alte parti ale lumii, in estul Asiei sau in Africa.
Sapaturile efectuate prin anii 1960-1970 in Valsequillo, in apropiere de Puebla, au scos in evidenta probe ale prezentei umane stravechi dar problemele stratigrafice legate de tipul de sedimente au impiedicat datarea acestora. In 2003 sunt reluate sapaturile, fiind descoperite in aceasta zona si alte situri stravechi in care s-au semnalat urme de pasi umani conservate in cenusa vulcanica. Urme conservate datorita protectiei sedimentelor lacustre (situl se afla langa un lac vulcanic) lasate dupa ce apele lacului au crescut. Datarile cu metodele OSL (luminiscenta stimulata optic) si ESR (rezonanta de spin electronic) au situat vechimea urmelor in urma cu peste 38.000 de ani.
Alte descoperiri intaresc ipoteza prezentei umane in acea epoca. De pilda, cele din insula Espiritu Santo, unde s-a semnalat prezenta umana in urma cu 40.000 de ani. Inventarul descoperirilor in siturile mexicane a mai pus in evidenta resturi alimentare sau de vetre. Cat priveste osemintele, cele mai vechi descoperite nu au mai mult de 15.000 de ani. Acestea nu sunt asemanatoare cu cele ale actualilor indivizi ai populatiilor amerindiene, lucru confirmat de analizele sistematice de morfologie compa-rata intreprinse in ultimii 20 de ani.
Cele mai vechi oseminte umane au apartinut populatiilor paleoamericane. Populatiile indiene actuale ar fi avut originea in stramosi care au trait in urma cu doar cateva mii de ani si care nu au avut legaturi cu populatiile anterioare. Morfologia amerindienilor ar fi foarte apropiata de cea a locuitorilor din estul Asiei, adica a populatiilor mongoloide. Scheletele mai vechi de 9000 de ani studiate in America de Sud au caracteristici comune cu cele ale australo-melanezienilor si ale africanilor moderni. De unde ipoteza unei duble migratii, conform careia doua populatii distincte ar fi intrat in Lumea Noua in doua momente diferite. (Va urma)
DORIN MARAN
Comentarii