Cand spunem Istanbul ne gandim la Bosfor, la Sfanta Sofia sau la marele bazar. De fapt acest oras, aflat pe doua continente, etaleaza, atat in partea europeana cat si in cea asiatica, o multime de palate noi, de poduri, de minarete si de vestigii ale trecutului. Unul dintre acestea este hipodromul, aflat la vest de Moscheea Albastra.
Exista aici elemente datand inca din primii ani ai constructiei sale de catre imparatul Septimius Severus in anul 203. Extins ulterior de Constantin cel Mare, in era bizantina, hipodromul a devenit centrul activitatilor civile. Aveau loc aici nu doar cursele de care ci si serbarile in cinstea imparatului.
Legenda spune ca pe acest hipodrom, la intrecerea de care, frumoasa Teodora l-a invins pe imparatul Justinian devenind apoi nu o simpla imparateasa ci una dintre cele mai luminoase figuri ale Bizantului. De doua ori insa a fost scena unor lupte sangeroase, a unor inclestari fara egal. Primul eveniment de acest fel, a avut loc in anul 532 sub domnia lui Justinian. A marcat lupta dintre cele doua partide: „Verzii” si „Albastrii”, lupta in urma careia imparatul era gata sa-si piarda tronul iar credinciosul sau, generalul Belizarie, a ordonat executia a 40.000 de rebeli. A doua situatie de acest fel a fost in timpul lui Mahmud al II-lea cand aici au fost executati 30.000 de rebeli.
Hipodromul ocupa o suprafata de 400 metri lungime si 120 latime, putand primi dupa estimarile ulterioare circa 40.000 de spectatori. Intrarea se facea prin locul unde acum se afla fantana lui Wilhelm al II-lea. Aceasta are o forma octogonala, coloane de granit, mozaicuri aurite si a fost daruita de Wilhelm al II-lea Sultanului Abdulhanit al II-lea cu prilejul vizitei imparatului la Istanbul in 1898. Scarile de piatra ale hipodromului tineau loc de scaune si constructia era impodobita cu coloane si cu patru cai mari de bronz la unul dintre capete. Actualmente acesti cai se afla la Museul Marciano din Italia. Fusesera adusi la Roma de Constantin cel Mare. In 1204 insa au fost luati ca prada de razboi de dogele Enrico Dandolo si au decorat vreme de cateva secole intrarea in catedrala San Marco.
In centrul hipodromului se afla asa-numita „spina”, un zid puternic marcand pista de alergare, un segment decorat cu obeliscuri si coloanele dintre care cateva au rezistat pana in zilele noastre. Loja imperiala se afla in mijlocul laturii estice si se putea intra aici numai din palat. La un nivel inferior stateau soldatii. Obeliscul egiptean, care mai exista si astazi, a fost ridicat in secolul al XV-lea i.Hr. de faraonul Tutmes al III-lea. Peste aproape 2000 de ani in anul 390 d.Hr. a fost adus aici de imparatul Teodosius si montat cu mare pompa. Inalt de 20 de metri a fost asezat deasupra unui soclu de marmura impodobit cu basoreliefuri. Unul dintre acestea il infatiseaza pe imparat tinand in mana cununa pe care i-o va oferi invingatorului si fiind incadrat de cei doi fii ai sai, Arcadius si Honorius.
Coloana Sarpelui este cel mai vechi monument grecesc din Istanbul. Ridicata in anul 479 i.Ch. in cinstea victoriei asupra persilor, a fost turnata dupa cum spune traditia din bronzul obtinut prin topirea scuturilor celor invinsi. Coloana reprezentand trei serpi incolaciti are acum numai cinci metri inaltime. Partea de sus terminata cu un tripod, sarpe cu trei capete, tinand in gura o minge de aur se afla la muzeul de arheologie. Mai exista aici o coloana de calcar ridicata in anul 940 de imparatul Constantin al VII-lea si multe alte minuni printre care oamenii se plimba si viseaza, parandu-li-se ca aud de undeva din adancuri carele sprintene din vremea lui Justinian.
IRINA STOICA
Comentarii