Pietrele cioplite: fasonate, pietre-talisman, pietre-figuri, ustensile etc. actualizeaza, fara grai, perioade istorice stravechi, evocand spiritul oamenilor preistorici, cu mult timp inainte de aparitia artei murale europene. In urma cu 40.000 de ani, inainte de Paleoliticul superior, in Europa a avut loc o formidabila mutatie spirituala, odata cu sosirea oamenilor moderni, din punct de vedere anatomic. Peretii unor pesteri sunt ornamentati cu desene, picturi, fresce, apar statuete, pietre gravate cu motive enigmatice, podoabe… O explozie creativa ce marcheaza o etapa fundamentala a artei preistorice, in care rafinamentul se impletea adesea cu viziunea complexa.
Originea preocuparilor estetice trebuie cautata insa cu multi ani inainte, in randul hominizilor din Paleoliticul inferior care au intretinut o lunga "complicitate" cu piatra, hominizi inzestrati cu inteligenta practica dar si abstracta. Acestia manifestau un interes deosebit pentru pietre, pentru forma si culorile lor. Le cautau, uneori la mari distante, le contemplau, le venerau probabil si deseori isi puneau amprenta fanteziei sau a spiritului practic asupra lor, transformandu-le in obiecte estetice si in ustensile.
Dupa primele galeturi gravate (descoperite in Africa Orientala in urma cu 2,6 milioane de ani) hominizii au realizat numeroase unelte din piatra, silex, jasp, cristal de roca, un mineral extrem de apreciat, care nu aveau doar o functie utila ci si o valoare estetica. Si aceasta, in primul rand datorita culorilor si vinisoarelor, in diverse nuante, ale mineralelor care suscitau imaginatia hominizilor.
O mica parte din ele a ajuns pana la noi – obiectele fiind descoperite in straturi geologice care au permis datarea lor. Una dintre proto-figurinele care au atras atentia specialistilor a fost descoperita pe platoul muntelui Golan, intr-un strat sedimentar cu o vechime de 250.000 de ani. Are o inaltime de 3,5 centimetri si a fost realizata dintr-o bucata de roca vulcanica a carei forma sugereaza silueta umana. Observatiile facute prin microscop au scos in evidenta urme (retusuri) in jurul gatului si bratelor realizate cu varful ascutit al unei pietre.
O figurina-talisman, prinsa probabil de gat cu o fasie din piele sau cu un "snur" vegetal; o autoreprezentare ce poate fi considerata un prim pas prin care artistul isi transcende conditia sa biologica. In Tato (Ungaria) au fost descoperite pietre, intr-un strat geologic vechi de 100.000 de ani, pe care erau gravate, pe fiecare fateta, cate o cruce.
Alte si alte pietre cioplite, in special, pandantive au fost descoperite in Israel, Ungaria, Africa de Sud etc. pandative care detineau, in credinta triburilor de hominizi, o putere supranaturala pe care o transmiteau purtatorului. Probabil ca si daltile, pietrele ascutite etc. ar fi avut puteri supranaturale pe care le transmiteau materialului in timpul prelucrarii acestuia.
DORIN MARAN
Comentarii