Delta Okavango este un ecosistem vast si variat, creat pe masura ce râul Okavango se varsa – nu în mare, ci… în desertul Kalahari din Botswana. Bogat în fauna salbatica, acest sit al Patrimoniului Mondial este un sanctuar pentru unele dintre cele mai amenintate animale si pasari din lume.
Un paradis al faunei si florei
În fiecare an, râul Okavango deverseaza aproximativ 11 kilometri cubi de apa în delta sa. Cea mai mare parte se pierde prin transpiratia plantelor si prin evaporare; doar 2% intra în sistemul acvifer, restul curgând în cele din urma în Lacul Ngami. Delta Okavango este afectata de inundatii sezoniere din Angola, atingând vârful în iulie, când coincide cu sezonul uscat al Botswanei, ceea ce duce la migratii mari de vânat de câmpie din tinuturile uscate.
În general plat, cu o variatie de înaltime de mai putin de doi metri, uscatul din Delta Okavango este compus în principal din numeroase insule mici, formate atunci când vegetatia prinde radacini pe movile de termite.
O oaza într-un mediu uscat, Delta Okavango este cunoscuta pentru fauna salbatica superba, cu populatii mari de mamifere si peste 500 de specii de pasari, prezente aici în special pentru sezonul de reproducere, precum si aproape 100 de specii de pesti, inclusiv somnul si pestele-tigru.
Aceasta fauna include elefantul african de stuf, bivolul african, hipopotamul, antilopa gnu albastra, girafa, crocodilul de Nil, leul, ghepardul, hiena, rinocerul, zebra de câmpie, babuinul si multe altele. În special, câinele salbatic african, pe cale de disparitie, supravietuieste înca în Delta Okavango si prezinta una dintre cele mai bogate densitati de haita din Africa.
Omul – viitorul naturii
Asocierea timpurie a omului cu Delta Okavango este învaluita în legende, în mare parte din consemnarile orale. Situri precum Dealul Tsodilo, împodobit cu peste 4.000 de picturi rupestre, sunt revendicate de mai multe popoare, printre care Hambukushu, Bugakhwe si Xanikwe, de exemplu. Din înregistrarile arheologice reiese ca nordul Botswanei a fost locuit cel putin în ultimii 100.000 de ani si, cel mai probabil, mult mai mult timp înainte.
Dovezi ale acestei ocupari timpurii au fost gasite în multe locuri din jurul Deltei Okavango si se presupune ca toate zonele dintre aceste situri au fost locuite în diferite momente. Dintotdeauna, resursele naturale ale Deltei, vânatul, pestele si mai ales apa au fost vitale pentru localnici, dar si pentru cei veniti de departe pentru a procura hrana din zona umeda.
Viitorul Deltei Okavango depinde de oamenii stabiliti aici si de modul în care aleg sa pastreze acest mediu unic, echilibrând nevoile salbaticiei cu ale lor, în timp ce trec de la un stil de viata traditional la unul asociat cu economia si cu produsele moderne.
Primii locuitori ai deltei erau vânatori-culegatori, probabil stramosii bosmanilor de astazi, San sau Basarwa. Aceste populatii mici se deplasau pe arii întinse si frecvent în cautarea mijloacelor de subzistenta oferite de animalele si plantele salbatice.
Odata cu introducerea cresterii animalelor si a culturilor de catre primii bantu, au fost stabilite asezari permanente. Acesti primi fermieri au fost, direct sau indirect, stramosii grupurilor etnice stabilite astazi în zona Okavango.
Un rol important în dinamica populatiei din delta înconjurata de desert l-au jucat bolile animalelor (epidemia de pesta din 1896 a decimat populatia de bovine, iar boala somnului din anii 1940 si 1950 a dus la abandonarea mai multor sate), precum si conflictele interumane violente, care au determinat deplasari masive de comunitati umane. Însa, dincolo de aspectele dramatice, Delta Okavango ramâne unul dintre teritoriile umede cele mai fascinante din Africa si din întreaga lume.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii