Aceste arme au fost exhumate dintr-un mormânt precolumbian al unui demnitar moche, aflat in apropiere de impozanta piramida Huaca de la Luna, ambele obiective facând parte dintr-un complex funerar cu o vechime de 1500 de ani. Ghearele, fixate in manusi, erau utilizate in dueluri rituale care se terminau dupa ce invinsul (invinsii) era ucis. Un ritual, cu sacrificii umane, care in credinta populatiilor moche imblânzeau fortele naturii.
Amon, zeul hulit
Un basorelief (o stela sculptata) egiptean datând din preajma anului 1290 i.Hr., purtând stigmatele uneia dintre cele mai importante revolutii religioase din Antichitate, a fost descoperit in Sedeinga (Sudan) in mijlocul unei necropole din stravechea Nubia. Pe suprafata stelei, cu o inaltime de 1,77 metri, apare chipul lui Amon, zeul pe care faraonul Amenhotep (sau Amenophis al IV-lea) l-a discreditat prin anii 1350 i.Hr. interzicând cultul pentru acesta.
Chipul zeului si reprezentarile simbolice ale altor basoreliefuri aflate in toate sanctuarele egiptene au fost razuite! Alte basoreliefuri si sculpturi au fost distruse. Arheologii au constatat, cu surprindere, ca diverse detalii, in special cele ale chipului zeului si numele sau, au fost restaurate. Stela orna templul reginei Tiyi, mama lui Akhenaton. Cel care a reabilitat cultul pentru zeu, a fost Tutankhamon, in timpul domniei caruia au fost restaurate si realizate o serie de reprezentari ale zeului.
DORIN MARAN
Comentarii