O femeie fermecatoare, cu o viata plina de meandre sentimentale si amoroase, cu o tenacitate admirabila în eforturile ei de a-si însusi tainele picturii si care a ajuns un portdrapel al generatiei ei în domeniul Art Deco, curent cu apogeul între cele doua razboaie mondiale… Aceasta ar putea fi cartea de vizita a artistei poloneze Tamara de Lempicka, al carei desen inconfundabil si a carei cromatica senzuala au triumfat si-n Europa, si-n America.
Nascuta Maria Gorska, la Varsovia, în bogata familie a unui avocat, Tamara de Lempicka (1898-1980) a învatat în Elvetia si Italia, iar când parintii au divortat, ea a intrat sub îngrijirea unei bogate matusi din Sankt Petersburg. Avea din nastere, foarte probabil, un apetit pentru aventuri amoroase, altfel nu se explica de ce doar la 15 ani a pus ochii pe un barbat prezentabil, mai în vârsta. Pe Tadeusz Lempicki l-a „ochit” la un spectacol de opera si a decis sa se marite cu el. L-a acostat si omul a acceptat casatoria, mai ales ca Maria avea si o dota impresionanta. În 1917, când s-a produs revolutia bolsevica, Tadeusz a fost arestat, dar nevasta l-a scos din închisoare (a sedus un consul occidental) si au fugit la Paris.
Dupa aceasta prima aventura palpitanta, Maria a intrat în cercurile artistice din Paris, în timp ce Tadeusz nu se putea obisnui cu Occidentul. Disensiunile dintre cei doi au dus la divort, mai ales ca Maria cauta si gasea cu usurinta sponsori pentru activitatea ei artistica. Unul dintre acestia a fost scriitorul italian Gabrielle d’Annunzio. Simultan, cariera celei care va semna Tamara de Lempicka începea sa straluceasca. Apropiata de un „cubism bine temperat” si adoptând cu mare inspiratie tematica senzualitatii din opera maestrului Dominique Ingres (mai ales genul odaliscelor si, în general, grupurile de femei dezbracate), Tamara câstiga glorie si bani. Seduce barbati bogati si generosi, pânzele ei se vând cu mare succes si începe sa se afle ca artista în voga, lidera a curentului Art Deco, frecventeaza barurile de noapte. Viata ei frenetica devine publica si asa s-a aflat ca este bisexuala. Se apropie fara oprelisti de lesbiene, iar actrita Suzy Solidor ii devine apropiata…
Nu se putea ca Lempicka sa nu intre cu tot avântul în viata boema a Montparnasse-ului, însa aventurile amoroase cu barbati „dotati” continua. Astfel, baronul Raoul Kuffner, doar cu 14 ani mai în vârsta, o accepta drept amanta si astfel artista trece cu bine marea recesiune. Baronul o plimba prin Europa, unde face portrete scumpe capetelor încoronate, apoi ajunge în America, unde cucereste Hollywood-ul cu talentul ei de „portretista moderna”. Dupa moartea baronului, Lempicka traieste cu fiica sa, Kizette, si nu se sfieste sa caute compania tinerilor barbati în Texas si Mexic.
Tamara de Lempicka a intrat în eternitate la fel de spectaculos precum a trait. A lasat testamentar rugamintea sa ii fie aruncata cenusa pe crestele lui Popocatepetl (Mexic). Si fiica i-a îndeplinit dorinta… Artista redescoperita de generatiile mai noi, Lempicka a fost dedicata trup si suflet trairilor femeii, modului cum îsi etaleaza farmecul si misterele pe care trebuie sa le ascunda prin priviri si gesturi pline de gratie. De altfel, gratia si fermitatea domina opera ei atât de spectaculoasa.
PAUL IOAN
Comentarii