Erotismul intim care elimina din capul locului ideea procrearii cunoaste, de veacuri întregi, nenumarate preparate, accesorii, proceduri menite sa preîntâmpine aparitia unei sarcini nedorite. Precizam: nu e vorba despre eliminarea embrionului sau a fatului, a acelei vieti deja înfiripate în urma contactului sexual dintre barbat si femeie – avortul – care implica mult mai multe componente esentiale, printre care si cea etica. Ne referim strict la contraceptie, care astazi se face cel mai frecvent cu ajutorul pilulelor special realizate în acest scop. Din nefericire însa, ele actioneaza pe o zona extrem de sensibila, de vulnerabila, iar efectele secundare pot fi devastatoare. Si, mai grav, de multe ori, persoana implicata (femeia, în speta) nici macar nu stie caror riscuri se expune.
Risc dublu de cancer la sân
Un studiu recent, realizat în Marea Britanie, a dezvaluit un amanunt deosebit de îngrijorator: femeile care vor sa evite sarcina si iau pilule contraceptive prezinta risc de doua ori mai ridicat de a dezvolta cancer la sân, iar acest risc creste în functie de doza de hormoni continuta în tablete. Astfel, cele care, în ultimul an, au luat pilula combinata cu continut de estrogen si progesteron (doi hormoni sexuali asemanatori cu cei produsi de organism) au fost cu 50% mai predispuse sa dezvolte cancer, comparativ cu cele care nu au folosit-o niciodata sau încetasera sa o mai ia de mai mult de un an, arata studiul.
Cercetarea s-a facut pe 1.102 femei care au fost diagnosticate cu cancer la sân, în comparatie cu un grup de femei sanatoase, cu vârste cuprinse între 20 si 49 de ani. Concluzia specialistilor: pilulele care contin o doza mare de estrogen cresc de doua ori riscul de a dezvolta cancer la sân, fata de alte forme de contraceptive cu niveluri scazute din acest hormon, care nu au crescut deloc riscul de cancer.
Pericol de scleroza multipla
Pe de alta parte, femeile care iau anticonceptionale prezinta un risc cu pâna la 50% mai mare de scleroza multipla, dupa cum a descoperit o echipa de cercetatori americani. Acestia au observat ca riscul este mai mare în rândul tinerelor care sufera de obezitate, probabil din cauza ca organismul acestora secreta în cantitati mai mari un hormon ce creste pofta de mâncare. O cercetare anterioara aratase ca, dimpotriva, contraceptia orala ar putea anula riscul de scleroza multipla sau i-ar putea întârzia aparitia. Scleroza multipla este cea mai frecventa afectiune neurologica handicapanta, declansata de distrugerea mielinei, o teaca protectoare din jurul fibrelor nervoase ale sistemului nervos central, proces în urma caruia sistemul imunitar ajunge sa lupte împotriva lui însusi.
Simptomele variaza de la indispozitii usoare si ocazionale, ce implica amortirea membrelor, slabiciune musculara si probleme oculare, pâna la deteriorarea severa si rapida a starii de sanatate, care cauzeaza handicapuri grave.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii