Vorbim astazi din nou despre cea mai folosita planta în alimentatia omului, daca stabilim un clasament neoficial la cât de mult se consuma pe întreaga planeta, dar si – de ce nu? – la masura în care se comercializeaza acest produs: cafeaua. Pare greu de crezut, dar ca marfa, cafeaua se considera ca se afla într-un top mondial ce mai include produsele farmaceutice si tot ce înseamna armament! Un lucru, în fond, îmbucurator, întrucât celelalte doua mari domenii amintite au prin definitie conotatii extrem de negative: boala, amenintare, moarte.
Or, cafeaua o consumam de obicei din placere, din nevoia, mai mult autoimpusa decât reala, de a ne mentine astfel mai lucizi, mai energici si nu în cele din urma pentru ca, desi de regula nu prea constientizam aceasta, organismul „o cere” datorita efectelor ei benefice pentru sanatate. Sa nu omitem faptul ca tot mai frecvent specialistii accentueaza ca nu consumul de cafea în sine, ci excesul poate produce neplaceri mai mari ori mai mici.
Cafeaua este o sursa excelenta de antioxidanti, ceea ce duce la prevenirea unora dintre afectiunile frecvente în zilele noastre. Aparitia radicalilor liberi în organism (determinata de alimentatia dezechilibrata, de factori care apartin stilului de viata, de carenta anumitor vitamine sau minerale – vitaminele E, C, seleniu etc. – de substante toxice, de stres) contribuie la scaderea imunitatii organismului uman si afecteaza structura intracelulara. De aceea avem nevoie de antioxidanti, care au un rol esential în lupta împotriva radicalilor liberi. Într-o anumita masura, cafeaua poate constitui un adevarat beneficiu pentru îmbunatatirea calitatii vietii si în prevenirea aparitiei unor afectiuni. Antioxidantii din cafea scad riscul aparitiei unor forme de cancer, boli cardio-vasculare sau cataractei. Mai mult, cafeaua a fost corelata si cu reducerea incidentei unor boli ca diabetul de tip 2 sau boala Parkinson. De asemenea, da energie si imbunatateste rezistenta fizica.
Antioxidantii din cafea reprezinta 30% din componentele ei solide. Dintre acestia, 5-7% sunt polifenoli, care actioneaza împotriva îmbatrânirii pielii. Studiile au demonstrat ca prin consumul zilnic de cafea (moderat, 2-3 cesti pe zi) se asigura o parte semnificativa din necesarul de antioxidanti pentru buna functionare a organismului, cel putin egala cu cea din legume si fructe. Deloc din întâmplare, secole întregi, cafeaua a fost asimilata unui ritual asociat cu energia si placerea. Astazi, într-o lume dominata de poluare si factori de stres, populatia trebuie sa cunoasca beneficiile fiecarui aliment consumat si ale fiecarei activitati întreprinse, pentru a sti în ce masura contribuie la îmbunatatirea stilului de viata.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii