Fabulosul spatiu geografic cunoscut în lumea crestina si sub numele de Tara Sfânta poarta nenumarate vestigii ale existentei si activitatilor umane, cu multe mii de ani mai vechi decât religia noastra.
Aceste semne, datând de cel putin 10.000 de ani, nu ofera doar revelatii asupra unei civilizatii cunoscute în principiu de oamenii de stiinta, ci si surprize majore, aparute în urma cercetarilor arheologice din ultimul deceniu.
– Portretul lui Iisus. Una dintre cele mai uimitoare revelatii legate de Biblie s-a petrecut când Emma Maayan-Fanar, istoric de arta la Universitatea din Haifa, cauta racoarea unui petic de umbra între ruinele unei biserici din orasul antic Shivta, aflat în desertul Negev din Israel.
Privind în sus, la tavan, ea a avut senzatia ca este, la rândul ei, cercetata de ochi necunoscuti. În realitate, a putut distinge pe vechea constructie o pictura ce s-a dovedit ulterior a fi cea mai veche reprezentare cunoscuta a lui Christos în Tara Sfânta, de pâna atunci, potrivit expertilor.
Pictura dateaza de aproximativ 1.500 de ani si timpul si-a pus amprenta pe claritatea imaginii. Ea cuprinde, în cea mai mare parte, chipul lui Iisus si pare a evidentia în mod deosebit parul. Mai exact, prezinta o pieptanatura comuna pentru iconografie avându-l în centru pe Iisus, în Imperiul bizantin timpuriu, care a început în anul 330 d.Chr.
– Corabii în desert. S-ar putea sa nu stim niciodata de ce artisti anonimi din Antichitate au sculptat 13 nave pe peretii unui rezervor de piatra lung de 12 metri, descoperit în orasul Be’er Sheva, din sudul Israelului, care dateaza din epoca biblica, având peste doua milenii de existenta.
Oamenii de stiinta care le-au cercetat sunt de parere ca, indiferent cine a realizat sculpturile, parea sa cunoasca proportiile si dotarile navelor din epoca. Navele, însotite de o sculptura a unui navigator si de mai multe figurine zoomorfe, au fost gasite în timp ce arheologii efectuau cercetari prealabile construirii unei cladiri noi.
– Mesaje secrete. Sulurile de la Marea Moarta sunt de mult timp o sursa de mister si de mirare. Aceste manuscrise antice din Cisiordania dateaza din ultimele câteva secole înainte de Christos, pâna în primul secol d.Chr. Oamenii de stiinta israelieni au efectuat analize în infrarosu ale unor mici fragmente din suluri si au constatat ca acestea contin fragmente din Biblia ebraica, precum si dintr-un alt text, scris în aceeasi perioada. Pasajele analizate contin o varietate de cuvinte semnificativa.
Unul dintre acestea, care face parte dintr-o copie a asa-numitului Temple Scroll („Sulul Templului”), ofera instructiuni privind coordonarea serviciilor religioase. Altul contine o parte a Psalmului 147: 1, care începe cu binecunoscuta invocatie „Laudati pe Domnul”, iar un altul a fost redactat într-un asa-numit script preebraic sau paleoebraic.
– Un rege trist. Fata barbatului arata aproape îngrozita, sau macar putin trista. Personajul poarta o barba si o coafura lunga, frumos adunata într-o coroana ori poate protejata cu o banda de cap. Parul pare aspru, dar pieptanat cu pricepere, în schimb o parte din nas lipseste.
Este descrierea unei statuete descoperite în orasul antic Abel Beth Maacah, din Israel, despre care arheologii afirma ca dateaza de aproximativ 2.800 de ani. Nu exista o modalitate de a stabili pe cine reprezinta sculptura delicata, cu fata de numai 5 centimetri, dar ar putea fi vorba despre un rege biblic – regele Ahab al regatului Israel, Hazael suveranul din Aram-Damasc sau Ithobaal I, rege al Tyrului.
Toti au condus micile regate din actuala regiune a Orientului Mijlociu în perioade din secolele X-IX î.Chr.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii