Pe malul raului Boyne din Irlanda, intr-un loc cunoscut sub denumirea de Cotul Boyne, se afla un vast complex funerar preistoric care include peste 25 de pasaje. Este amplasat pe un deal care domina o vale acoperita de iarba grasa. Cel mai important pasaj, monument istoric al Irlandei, este Newgrange. Cel care l-a redescoperit, in 1699, a fost arheologul galez Edward Lhyd – impreuna cu echipa sa – care nota in caietul sau: "Am fost nevoiti, inca de la intrare, sa ne taram. Pe masura ce inaintam, au aparut coloane de-o parte si de alta a galeriei (cu o lungime de peste 18 metri), din ce in ce mai inalte, pana in momentul in care am ajuns intr-o sala cu o inaltime de aproximativ 6 metri, in care se afla o piatra inalta cu aspect falic, cu o cupola sub forma de trunchi de con".
In timp, galeria a fost degajata de sedimente, permitand accesul, iar coloanele au fost curatate. La intrare se afla o piatra de mari dimensiuni cu santuri spiralate, iar de-a lungul galeriei troneaza coloane-megalit, acoperite cu pietre pana in tavan, imbricate in asa fel incat sa asigure stabilitate, 15 dintre acestea prezentand decoratiuni in diverse forme geometrice (romburi, linii in zig-zag, spirale, cercuri etc.) si alte reprezentari simbolice. Si pietrele din pardoseala prezinta astfel de reprezentari, unele dintre ele figurand pe partile ascunse ale acestora. La capatul galeriei se afla trei mici incaperi, dispuse in stanga, dreapta si in fata salii, fiecare fiind dotata cu un bazin din piatra. Constructorii mormantului, realizat in jurul anului 3250 i.Ch., au dat dovada de o maiestrie si un simt al echilibrului arhitectural remarcabile. Specialistii s-au intrebat daca acest complex era destinat exclusiv inhumarii sau avea si o alta destinatie.
Semnificatia simbolurilor, multe dintre ele diferite de cele reprezentate in alte complexe funerare irlandeze, este dilematica. Multa vreme s-a crezut ca este vorba de simple decoratiuni lipsite de mesaje. Una dintre interpretari se refera la conotatiile lor astronomice si cosmologice si la faptul ca Newgrange este cel mai vechi si important – inclusiv prin anvergura – cadran astronomic din lume si un simbol al fortelor vitale. Movila care acopera complexul funerar ar fi avut initial forma unui ou. Se presupune ca cei care strabateau galeria acestui simbol al vietii o faceau pentru a ajunge in "pantecul matern". Sa fi avut oamenii din Neolitic o atat de inalta constiinta simbolica?
Complexul a fost construit in asa fel incat sa aiba legaturi speciale cu Soarele. Deasupra intrarii se afla o deschizatura care avea initial doua ferestre din piatra. Intreaga structura este astfel orientata incat in zorii solstitiului de iarna, soarele sa patrunda in centrul salii dupa ce acestea erau deschise. Solstitiul de iarna, cea mai scurta zi a anului, marca momentul unui nou an cosmic, in care fortele vietii trezesc pamantul amortit. Newgrange ar fi putut fi, in aceasta perspectiva, scena fertilizarii simbolice a "oului cosmic", o garantie a continuarii ciclului etern al mortii si al renasterii.
DORIN MARAN
Comentarii