In fiecare an, in special in sezonul rece, gripa se manifesta fara niciun fel de probleme, determinand o noua si eterna (daca se poate spune astfel) repliere a omului confruntat cu ea la nesfarsit. Evaluand situatia mai in profunzime, apare astfel senzatia unui razboi atipic, in care fiecare dintre parti isi reface in permanenta mijloacele defensive si ofensive, in functie de miscarile inamicului. Aceasta, deoarece gripa, desi e cunoscuta de multe veacuri si sub cele mai diverse forme, nu se lasa invinsa, virusii care reprezinta "armata" sa aparand permanent sub forme noi, mutatiile conditionate de medicamente, facandu-i de fiecare data imuni la vechile tratamente si mereu gata sa atace pe alte fronturi.
Gripa este o boala foarte contagioasa, reprezentand o problema majora pentru societate, deoarece numarul cazurilor confirmate creste de la o zi la alta. In mod, sa spunem, normal, sezonul de gripa dureaza circa 6-8 saptamani anual si afecteaza un adult din zece si un copil din trei. Orice persoana prezinta un risc de a dezvolta o infectie gripala, mai ales daca tinem cont de faptul ca in fiecare an, in Europa, America de Nord si Japonia, peste 100 de milioane de oameni sunt contaminati si transmit boala celor din jur. La varful sezonului gripelor, numarul consultatiilor medicale in domeniu creste cu circa 50%, se dubleaza numarul de internari in spitale, iar aceasta boala este responsabila de aproximativ 10% din totalul concediilor medicale.
Trebuie facuta distinctia dintre gripa si raceala, pentru ca nu de putine ori acestea sunt puse pe acelasi plan, desi intre ele exista mari diferente. Daca persoana bolnava este infectata cu virus gripal, debutul este brusc, cu febra mare, de cel putin 38 grade Celsius, frisoane, dureri de cap si musculare, senzatie marcata de slabiciune, tuse seaca, neproductiva, insotita de dureri de gat, secretii nazale abundente. Aceste manifestari pot dura pana la doua-trei saptamani si deseori gripa evolueaza cu complicatii severe, dintre care amintim bronsita, sinuzita, otita medie, pneumonia sau bronhopneumonia. Spre deosebire de gripa, in cazul unei simple raceli, debutul este lent, fara febra, dureri de cap si musculare, tusea este productiva, iar senzatia de slabiciune este considerabil redusa. Dar diagnosticul exact se stabileste numai de catre medic.
Terapiile si profilaxia nu lipsesc din arsenalul medical, cel putin pentru un sezon. In marea majoritate a cazurilor, bolnavii utilizeaza medicatie fara prescriptie din partea specialistului (de exemplu paracetamol, aspirina, vitamina C etc.), care insa trateaza numai simptomele, fara a actiona impotriva virusului. Astfel, boala evolueaza practic fara oprelisti, iar pentru bolnav exista riscul de aparitie a complicatiilor. Cea mai eficace metoda de a evita gripa este considerata vaccinarea, in special pentru persoanele cu risc ridicat (copii, varstnici, convalescenti, cadre medicale).
Potrivit studiilor, eficacitatea vaccinurilor antigripale variaza intre 30% si 90%, procente care depind de tulpina virusului gripal care circula si de reactivitatea persoanei vaccinate. Din pacate, vaccinurile contin tulpinile de virus care se preconizeaza ca vor circula in sezonul rece urmator si ofera protectie doar impotriva acestora. Daca o noua tulpina apare dupa ce a fost produs si distribuit vaccinul (ceea ce se intampla in mod curent), persoanele care s-au vaccinat nu mai beneficiaza de protectie fata de respectivul virus.
O noua clasa de medicamente a intrat pe piata de profil relativ de putini ani, acestea actionand asupra virusului gripal in sensul opririi raspandirii lui. Unul dintre aceste remedii, inregistrat si in tara noastra, administrat pe cale orala (capsule pentru adulti si pulbere pentru suspensie orala in cazul copiilor de peste un an), actioneaza asupra unei structuri de la suprafata virusului care exista la toate tulpinile de virus gripal, blocandu-i astfel capacitatea de a ataca noi celule.
De retinut ca aceasta categorie de medicamente determina reducerea cu circa 3 zile a duratei episodului gripal, reduce severitatea bolii si complicatiile respiratorii. In acelasi timp este indicata si in prevenirea aparitiei gripei, mai ales la persoanele nevaccinate sau in cazul unor tulpini noi, care nu au fost incluse in vaccinurile produse pentru sezonul respectiv.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii