Fenicienii primii colonisti ai Braziliei
Cei mai remarcabili nagivatori ai antichitatii, neamul semit al fenicienilor, este creditat de istorici cu urmatoarele prioritati mondiale: 1.Ocolul Africii (pornind din Marea Rosie) într-un rastimp de trei ani, în secolul VI î.
Fenicienii primii colonisti ai Braziliei
Cei mai remarcabili nagivatori ai antichitatii, neamul semit al fenicienilor, este creditat de istorici cu urmatoarele prioritati mondiale: 1.Ocolul Africii (pornind din Marea Rosie) într-un rastimp de trei ani, în secolul VI î.Ch., pentru servicii comerciale în slujba faraonului egiptean Necho II; 2. Descoperirea Siciliei si înconjurul Peninsulei Italice, la jumatatea mileniului II î.Ch; 3. Descoperirea strâmtorii Gibraltar, numita de ei „Melkart”, dupa numele unui mare zeu fenician; 4. Descoperirea Peninsulei Iberice si a Insulelor Casiteride – adica „ale cositorului”, identificate cu zona sudica a Angliei, unde exista antice mine de cositor. În aceste conditii, urmele care atesta o posibila prezenta a fenicienilor în America de Sud, în secolul VI î.Ch. par sa demonstreze o alta uriasa prioritate în istoria descoperirilor geografice.
Alizeele care duc spre „Insulele de fier”
În apropiere de orasul Rio de Janeiro de astazi, pe vechea plantatie Parahyba, au fost descoperite inscriptii în piatra facute prin intermediul alfabetului fenician specific mijlocului mileniului I î.Ch. Este vorba despre un succint istoric al unui grup de navigatori care, mânati împotriva vointei lor de alizee, au ajuns dinspre sudul Africii pe coasta estica a „Insulelor de fier”. Aceasta denumire a fost data de grupul de 12 barbati si 3 femei din Sidon (cetate-stat feniciana din nordul Africii), datorita abundentei minereurilor de fier din Brazilia. Naufragiatii precizeaza ca plecasera pe mare în al 19-lea an al domniei lui Hiram III, de unde istoricii au dedus ca poate fi vorba de anul 531 î.Ch. De ce nu s-au întors fenicienii în patria lor?
La latitudinea Braziliei, sensul alizeelor este dinspre Africa spre America de Sud. Si, desi aveau lemn din belsug la dispozitie, naufragiatii nu stiau – la acea epoca – sa construiasca un sistem de pânze care sa le permita navigatia împotriva vânturilor puternice si regulate. Probabil ca grupul celor 15 fenicieni a fost treptat asimilat de bastinasi si ca, în pofida cunostintelor lor avansate despre navigatie si minerit, nu au contribuit la civilizarea triburilor localnice.
Aceasta prioritate mondiala a fenicienilor a fost contestata de un mare savant, specialistul francez în civilizatii semitice Ernest Renan, care nu a confirmat faptul ca inscriptiile sunt scrise în dialectul fenician. Din pacate pentru prestigiul lui Renan, expertii de astazi au confirmat veridicitatea textului respectiv. În sprijinul autenticitatii prezentei fenicienilor pe teritoriul american vin numeroase alte descoperiri, cum ar fi: inscriptia ebraica de pe o piatra tombala din Bat Creek (Kentucky, SUA), monedele si artefactele romane gasite într-o piramida azteca din Mexico-City, monedele arabe descoperite în morminte mayase din Venezuela. Din pacate, nu exista cronici certe care sa ateste ca, mult înainte de vikingi (secolul XI) si de Columb (secolul XV), teritoriul american ar fi fost vizitat si/sau colonizat de navigatori europeni, africani si asiatici.
Comentarii