Natura ne ofera in fiecare clipa dovezi, daca mai este nevoie, ca omul nu reprezinta totul pe aceasta planeta si ca lumea pamânteana animata e alcatuita din toate vietatile, la un loc. Nici la capitolul recorduri, atât de drag noua, nu stam prea bine, in comparatie cu necuvântatoarele, dar aici nu e vorba despre nimic negativ, ci despre o rânduiala naturala, ale carei „extreme” e bine sa le cunoastem.
Cel mai rapid mamifer este ghepardul. Viteza sa este in medie de 112 km/h, dar nu pe distante mari, ci pe 300-400 de metri. Oricum, cel mai rapid om de pe planeta, atletul Usain Bolt, parcurge 100 de metri cu „numai” 37,58 km/h. In mediul acvatic, poate mai greu de crezut, masiva orca (cu greutatea medie de 7 tone, la cei 8,5 metri lungime) detine recordul omologat de 55 km/h, dar se crede ca poate si mai mult! Totusi, in aer, suveranul de necontestat la acelasi capitol este soimul pelerin, care atinge in picaj incredibila viteza de pâna la 440 km/h. Iar ca sa ne intoarcem in ape, de data aceasta dulci, pestele-velier, traitor in zone tropicale si temperate (are lungimea de 1,50-2,50 metri si cântareste intre 30 si 40 de kilograme), fiind capabil sa se ia la intrecere cu o salupa, atingând 110 km/h.
La salturile in inaltime, poate nu veti crede, dar recordmenul animalelor este puma, care sare pâna la 5 metri, fara elan! Sa comparam, totusi, o asemenea performanta cu saritura din 1993 a lui Javier Sotomayor, de 2,45 metri. Si la lungime, recordurile umane ramân tot pe la jumatatea celor inregistrate in lumea necuvântatoarelor. Vorbim aici despre gingasa springbok („antilopa saritoare”), care e si mascota puternicei echipe de rugby a Africii de Sud si care, in caz de pericol extrem, poate face salturi de 15 metri. Atletul Mike Powell se mândreste cu un record mondial de numai 8,95 metri.
Sa amintim si un record non-sportiv, dar nu mai putin spectaculos si valoros: cel de imersiune in apnee (scufundarea la mare adâncime, fara a respira), care, sa recunoastem, include si un grad de periculozitate considerabil. Dintre oameni, francezul Stéphane Mifsud detine recordul, ca timp, de 11 minute si 35 de secunde, iar ca adâncime, cele mai profunde scufundari nu au depasit 215 metri.
Foarte departe de prietenii nostri tacuti: balena lui Cuvier care a stabilit recordul absolut, in largul coastelor Californiei, a coborât pâna la 2992 de metri, fara a respira timp de 137 de minute si 30 de secunde. Absolut remarcabil, dar retineti: nu invidia, ci admiratia trebuie sa ne anime (si) in asemenea competitii neoficiale, pasnice si din care avem de invatat foarte multe si noi, oamenii.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii