• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 20 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 20 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Chandra

Chandra

13 februarie 2003
in Glob
A A

          Inginerul Homo faber a dat in pasiunea fabricarii de rachete si sateliti. Si de atunci peste 8.

          Inginerul Homo faber a dat in pasiunea fabricarii de rachete si sateliti. Si de atunci peste 8.000 de artefacte celeste insotesc Pamântul in drumul lui cosmic, cele mai multe fiind resturi, „gunoaie” cosmice, ramase din diversele noastre aventuri in cerul de deasupra capetelor.
          Câteva zeci sunt insa mecanisme functionale, satelitii care ne asigura comunicatiile, teledetectia, circulatia navelor si a avioanelor. Trei sunt insa „spioni” certificati ai lui Homo sapiens, cu sarcina de a scruta adânc abisurile Cosmosului, imbogatindu-ne biblioteca cunoasterii si pregatind inevitabilele aventuri cosmice viitoare, poate si exodurile catre alte planete – personal vad anul 2020 ca momentul când Marte va fi cu adevarat „atacata”, iar Luna va redeveni potentiala mina si baza de lansare catre celelalte planete – asa cum o visam la mijlocul secolului trecut – plus statiile-orasele construite pe orbite aproapiate Terrei. Cel mai important – dar si cel mai oneros – este ISS, Statia Spatiala Internationala, in curs de constructie (santier foarte lent, dupa parerea mea). Al doilea spion este „Hubble”, telescopul spatial care baleiaza tot Universul inconjurator, cu succes atât de mare, incât putem spune ca averea noastra in biti privind Cosmosul este de zece ori mai mare acum decât inainte ca „Hubble” sa fi urcat la ceruri. In sfârsit, al treilea observator – urcat de câtiva ani pe orbita – se numeste Chandra, dupa numele unui astrofizician indian renumit, Subrahmanyan Chandrasekar – si este facut sa perceapa razele X. Ce sunt razele X? Radiatiile cosmice, ne invata manualul de fizica de liceu, se intind in functie de frecventa lor, pe un spectru larg, care cuprinde, in ordine: razele gamma, razele X, ultravioletele, lumina vizibila ochiului omenesc (rosu-oranj-galben-verde-albastru-indigo-violet, deci faimosul rogvaiv, cu combinatiile lor), radiatiile infrarosii (caldura, pe care o percepem nu cu ochii sau cu urechile, ci cu pielea), microundele si undele radio (pe care le „prind” circuitele oscilante si le traduc in sunete, pentru ureche, adica având frecventa intre 16 si 20.000 de hertzi – oscilatii pe secunda). Am simtit nevoia sa va fac aceasta mica lectie pentru ca razele X s-au dovedit o gaselnita extraordinara, care au facut din Chandra o mare vedeta. Caci rotindu-ne in jurul Terrei in revolutii de 2,6 zile, pe o orbita eliptica, destul de departe de planeta constructorilor ei – face cam o treime din drumul Pamânt-Luna! – si inarmata fiind cu un sistem de oglinzi ultraperformante si un spectrometru de inalta rezolutie, Chandra vede enorm… si ne face pe noi sa simtim monstruos, cum ar spune nenea Iancu, cât de mare este Universul care ne inconjoara.
          Iata câteva dintre „faptele de arme” ale cititorului in stele Chandra: o cercetare amanuntita a suprafetei vecinei noastre, Venus, despre care nu mai aveam stiri, de aproape doua decenii; clarificarea „concubinajului” dintre Sirius A si Sirius B, stea dubla, aflata la 8,6 ani-lumina de noi; pe post de „paparazzo”, a prins colapsarea stelei RXJ 1856, 5-3754, intâmplata la 400 ani-lumina de Pamânt, deci acum 400 de ani; ne-a adus fotografii (computerele transforma, pentru ochiul uman, imaginile X in imagini rogvaiv) absolut uluitoare din centrul galaxiei Calea Laptelui, aflat la 25.000 ani-lumina de Pamânt si indicându-ne – descoperire extraordinara! – ca in miezul galaxiei se gaseste o super black hole, o monstruoasa gaura neagra, de milioane de ori mai masiva decât Soarele; gaseste ramasitele supernovei N 132D, la 160.000 ani-lumina, inducându-ne ideea ca din prabusirea spre sine a unui asemenea gigant se poate naste o gaura neagra; „viziteaza” galaxia Cygnus A – de fapt, vede un strop din istoria ei, de acum 750 milioane ani; se „inalta pe vârfuri” – daca putem spune asa ceva despre o statie orbitala – si arunca priviri tocmai dincolo de orizontul a 12 miliarde ani-lumina, adica priveste Cosmosul in copilaria lui, si il gaseste incarcat de quasari si nuclee de galaxii energizate de stranii black holes ale inceputului de lumi, cu mult inainte ca materia sa inceapa a se vaporiza, transformându-se in galaxii, stele si planete – pe care sa apara, iata, viata, sa evolueze pâna la ratiune, construindu-se astfel masinariile prin care Cosmosul se percepe pe sine.
          Superba unealta, Chandra, pacat ca si-a pierdut, de curând, „fratiorul”, pe Compton Gamma Ray Observatory (urcat pe cer, CGRO s-a dovedit nascut mort, urmare a unei erori tehnice dar, sigur, ajutat, in viitorul apropiat de ceea ce va fi Space Infrared Telescope Facility (cititor al radiatiilor infrarosii) – iata turnul de cercetasie al lui Sapiens sapiens, sumetit in afara Pamântului.
          
          
          
          
          

ShareTweet
Articolul precedent

Din varza

Urmatorul Articol

Oua umplute cu hrean

Articole Similare

Glob

Pâine straveche

16 iunie 2025

O pâine a carei vechime a fost estimata la aproximativ 5.000 de...

Glob

De ce dintii umani sunt sensibili la frig si la durere?

9 iunie 2025

Poate pentru ca ei sunt mostenirea unor organe senzoriale care aveau, la...

Glob

Copiii, rol esential în societatile preistorice

2 iunie 2025

Un nou studiu realizat de o echipa de cercetatori israelieni a ajuns...

Glob

Tortilla conservata fara refrigerare

26 mai 2025

Aplecata peste un microscop, cercetatoarea Raquel Gomez priveste microorganismele care permit conservarea...

Glob

Descoperire la fortareata Tell Abu Saifi

19 mai 2025

Accesul spre marea fortareata antica egipteana din nordul desertului Sinai se facea...

Glob

Ruine din Marele Zid Chinezesc

12 mai 2025

Noua sectiuni ce ar fi facut parte din Marele Zid Chinezesc, despre...

Urmatorul Articol

Oua umplute cu hrean

Pilaf texan

Cuib de viespe

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

12 iunie 1519 – S-a nascut Cosimo de Medici

16 iunie 2025

Cosimo I de’ Medici (1519-1574) a fost primul Duce de Florenta si,...

Citeste mai departe
Blitz

Cleopatra, superproductia care a adus Hollywood-ul la un pas de ruina

16 iunie 2025

Filmul „Cleopatra”, regizat de Joseph L. Mankiewicz, este cunoscut nu doar ca...

Citeste mai departe
Blitz

Rubens la Palat

16 iunie 2025

Cea mai valoroasa pictura din România este prezentata la Palatul Culturii din...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Citeste mai departe
Femina Club

„Amprentele” tineretii

16 iunie 2025

Ingrijirea tenului matur este esentiala în lupta cu ridurile, pentru mentinerea „amprentelor”...

Citeste mai departe
Femina Club

Pui haiducesc

16 iunie 2025

3 pui mici, 100 ml ulei, 5 rosii, 1 pahar vin, 100...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.