Am scris, cândva, despre scoala de vara de informatica de la Sinaia, despre cursantii si profesorii ei. Unul dintre cei mai prizati profesori a fost americanul Ernest Philipp, caruia i-am cerut atunci un exemplu care sa demonstreze asertiunea domniei sale, aceea ca un computer este o unealta simpla, de care toata lumea are nevoie.
Am scris, cândva, despre scoala de vara de informatica de la Sinaia, despre cursantii si profesorii ei. Unul dintre cei mai prizati profesori a fost americanul Ernest Philipp, caruia i-am cerut atunci un exemplu care sa demonstreze asertiunea domniei sale, aceea ca un computer este o unealta simpla, de care toata lumea are nevoie. În consecinta profesorul ne-a „povestit” (si ne-a rulat pe un calculator) programul care urmeaza:
E. Ph.: Am avut mare succes cu acest program la studentii mei, dovada ca toti s-au repezit sa se aseze la rândurile din fata! Iata despre ce este vorba:
Sa zicem ca doi tineri casatoriti vor sa deschida un mic „bussiness”, o pravalie alimentara, din cele care – foarte numeroase la noi, în SUA – îti ofera sandvisuri, semipreparate alimentare, bauturi racoritoare, de la 6 dimineata pâna la 10 p.m. (trebuie sa va informez ca în SUA oamenii lucreaza exact 40 de ore pe saptamâna, dar daca nu-si termina ceea ce au de facut, stau adesea peste program – de unde nevoia de a cumpara alimente seara, la sfârsitul serviciului).
Pentru a deschide aceasta pravalie cei doi tineri au nevoie, cel mai adesea, de un împrumut, pe care-l fac la Small Bussiness Asociation (în traducere: Asociatia micilor afaceri), deoarece Banca nu se deranjeaza pentru „debutanti”. SBA le va acorda însa împrumutul numai dupa ce va fi convinsa de fiabilitatea micii afaceri – ceea ce se va face printr-un planning statement si o declaratie de intentii, scrisa pe câteva pagini si un plan financiar. Daca cei doi mi-au fost studenti, eu i-am convins deja ca primul pas în deschiderea unei afaceri este achizitionarea unui computer. Unul ieftin (de circa 400 dolari ), cam echivalentul unui salariu mic lunar, cu programul respectiv – se poate achizitiona de la un magazin universal. Cu ajutorul unui word processor (procesor de cuvinte) – caci la noi nu se mai foloseste masina de scris – cei doi vor trece la reeditarea textului declaratiei de intentii, apoi la realizarea planului financiar, cu explicatii, calcule, chiar desene ale spatiului de vânzare, etajerelor, usilor, magaziei sau depozitului – la acestea computerul va avea un cuvânt de spus, caci va propune optimizarea actiunilor (sa nu uitam ca este vorba de servirea cât mai rapida, cu efort cât mai mic, de pastrare a alimentelor în frigidere, de temperaura în încapere si consum de curent electric, etc. – amanunte care pot fi perfect controlate de computer; el va deschide si închide singur întrerupatoarele, va încuia/descuia usile, va face legatura cu Banca, deschizând cont, achitând sau încasând bani, fara ca tu, proprietar, sa fii nevoit sa-ti lasi pravalia si sa pleci la plati).
Se primeste asadar împrumutul, se deschide afacerea, se monteaza, se branseaza computerul în sistem – si abia în acest moment se face prima aprovizionare si se deschid usile pravaliei!
O parte din functiile realizate de calculator le-am descris. Iata altele, pe care le ofera un program în valoare de 300-400 dolari, dar pe care un soft-ist generos l-a „daruit” publicului larg, cu numai 49 de dolari (acest program poate fi tradus si adaptat si la nevoile noastre – n.a.)
pentru aprovizionare se pun întrebari magazinelor de specialitate; cu datele obtinute, computerul hotaraste, în functie de preturi, calitatea marfii, distanta pâna la punctele de aprovizionare;
calatoriile de afaceri: prin computer se face rezervarea biletelor de avion-tren, hoteluri, se aranjeaza agenda întâlnirilor.
„Activitatea de casa pentru mama” este o varianta prin care, în momentul când se anunta primul copil al cuplului în discutie, mama se poate retrage acasa, urmarind însa, de acolo, activitatea pravaliei (!-n.a.).
inventarul se face instantaneu si continuu, prin legatura computer-casa, orice produs marcat la casa ca vândut fiind în mod automat retras de programul de gestiune; în acest fel putem sti în orice moment cu ce trebuie sa ne aprovizionam, cât am vândut, cât am încasat, gestiunea este limpede.
tot computerul ma va ajuta la raportarea pentru taxe, completând rubricile unui document special, „remarcând” cumparaturile deductibile (de pilda cumpararea unor discuri floppy, pentru propriul computer este o activitate deductibila de taxe, fiind încurajata de stat)u statul de plata se face tot pe calculator, chiar si numai pentru cei doi proprietari-lucratori, dar si pentru angajatul inevitabil (pentru ca, nu-i asa, lucrati de la 6 a.m. la 10 p.m., asta-i viata în America – n.a.)
publicitatea pe care, eventual, o faci pravaliei, în presa sau la un post TVR este urmarita tot de calculator, în sensul ca acesta va compara costul reclamei cu marirea (sau nu) a vânzarilor.
cercetare, care se face chiar si pentru micile întreprinderi, pe baza datelor acumulate în memoria calculatorului; proprietarii pot astfel decide introducerea unui nou produs, retragerea altuia, un experiment etc.
tot pe computer: bilantul anual si fisa de valoare (aceasta însemnând a pune fata în fata câstigurile unui an, valoarea casei, masinilor, hainelor, cu debitele micii afaceri si ale caminului celor doi tineri proprietari; este foarte interesant de urmarit graficul acestei fise cu suisurile lui – în perioada când afacerile merg bine – si coborâsurile inevitabile – anii când, de pilda, copiii mei intrau în Universitate însemnau plonjari dramatice ale graficului, pentru ca la noi studiile universitare costa foarte mult, mai bine de o treime din venitul unei familii…).
Am dat acest exemplu – si am rulat programul aferent – pentru deschiderea unei pravalii de alimentatie, dar el poate fi folosit, practic, în orice fel de afacere mica. Sper ca v-am convins…
Rep: Pe mine da. Sa vedem daca si pe cititorii nostri.
În asteptarea zapezii de altadata
Mos Craciun si spiridusii lui din regiunea finlandeza Laponia sunt ocupati sa...
Comentarii