SSI cheia viitorului
La Congresul Spatial Mondial (CSM – Houston, oct. 2002), saptamâna 14 – 19 oct.
SSI cheia viitorului
La Congresul Spatial Mondial (CSM – Houston, oct. 2002), saptamâna 14 – 19 oct. a.c. a debutat cu cea mai asteptata sedinta plenara, intitulata „Statia Spatiala Internationala – cheie a viitorului” (14 oct.) si se încheie apoteotic, pe 18 oct., cu cea mai interesanta sedinta plenara generala, având sugestiva denumire „Explorarea Spatiului în anul 2025!”. Fiecare din aceste doua manifestari stiintifice internationale merita câte o succinta prezentare.
Prima sedinta plenara a debutat cu prezentarea de catre oficialii NASA a Statiei Spatiale Internationale (SSI) ALPHA; aceasta a fost urmata de redarea unor secvente ale asamblarii modulelor si ale altor echipamente semnificative ale Statiei, fiind totodata evidentiate cele mai complicate si mai riscante misiuni de cuplare pe orbita; ulterior, doi membri ai echipajului Statiei i-au introdus pe perticipanti în interiorul Statiei, cu ajutorul unui video-tur prezentat în premiera absoluta, care a inclus si momente de lucru, de odihna si chiar de activitati extravehiculare, dintre cele mai spectaculoase. Foarte interesante – au fost apreciate conferintele dedicate operatiunilor succesive care se vor derula în continuarea constructiei Statiei, în perioadele 2003-2004 si 2004-2006; acestea au fost însotite de interventiile reprezentantilor partenerilor internationali la construirea Statiei, precum si a unor astronauti ca F.L. Culbertson, Shannon Lucid etc. Despre cea de a doua Sedinta plenara, cea din 18 oct., moderatorul prof. Karl Doetsch – presedintele Universitatii Spatiale Internationale (ISU) – a declarat deja urmatoarele: „…Activitatile spatiale ne ajuta sa ne definim locul în spatiu si provoaca cea mai mare aventura a tuturor timpurilor; în acelasi timp, aceste activitati ajuta evolutia umanitatii, facilitând furnizarea de lucruri necesare vietii si totodata cresterea calitatii acesteia… Umanitatea a demonstrat ca este capabila sa dezvolte activitati extraterestre, cu eficienta si securitate…”.
Prin comparatie cu ultimul sfert de veac, în urmatorii aproape 25 de ani vom asista, fara îndoiala, la evenimente astronautice dintre cele mai spectaculoase, printre care pot fi enumerate: darea în folosinta integrala a Statiei Spatiale Internationale ALPHA, instalarea unor roboti – prospectori pe un asteroid si pe o cometa si, aproape sigur, la „Zborul omului pe Marte”!…
Tezaur de monede
O noua descoperire arheologica ofera noi date cu privire la perioada Dinastiei...
Comentarii