Daca in saptamânile precedente am prezentat, ca idee generala, doar câteva dintre hibele partial ascunse ale unor mari obiective turistice mondiale ce tin de evolutia civilizatiei umane, trebuie sa aratam ca si natura are de suferit foarte serios de pe urma celor ce vor sa profite rapid si cât mai mult din aceasta activitate. Alteori, natura insasi pare mai putin ingaduitoare cu noi, parca dorind sa ne aminteasca acea trista vorba, pe care prea putini o cunosc si aproape nimeni nu o respecta: „Natura nu are nevoie de om, dar omul are nevoie de natura”!
Cu drujbele pe Iguazu. Apa cascadelor de pe fluviul Iguazu poate fi maronie. Aflate la granita dintre Argentina si Brazilia, acestea sunt considerate a fi unele dintre cele mai spectaculoase caderi de apa din lume. Renumele si cele mai multe dintre fotografii ne duc cu gândul la curgeri de apa turcoaz si cascade înspumate, dar în unele locuri culoarea acestora se apropie mai mult de cea a cafelei braziliene. Din cauza despaduririlor si a ploilor abundente, apa fluviului capata o nuanta maronie, mult mai putin spectaculoasa decât în fotografiile din ofertele agentiilor de turism.
La batrânete, nimic nu mai merge ca pe vremuri… Gheizerul Old Faithful erupe mai rar, asa ca luati-va de citit daca tineti musai sa vedeti spectacolul. Cunoscutul gheizer din Parcul Yellowstone a fost numit Old Faitfhul, Batrânul Credincios, datorita predictibilitatii eruptiilor. În ultimii ani însa, intervalul dintre doua eruptii a crescut semnificativ, ajungând la aproximativ 91 de minute în prezent. Mai rarut, ca-i mai dragut!
Unele bai nu-s sanatoase. Baile în Marea Moarta pot fi neplacute. Marea Moarta este, de fapt, unul dintre cele mai sarate lacuri din lume, iar acesta atrage numerosi turisti în fiecare an. Salinitatea extrema a apei poate fi neplacuta însa si, chiar daca scufundarea e aproape imposibila, cauzeaza destule accidente, uneori mortale. Autoritatile recomanda turistilor sa poarte sandale impermeabile, sa evite contactul apei cu ochii, sa nu se rada înainte, deoarece pielea sensibila si micile taieturi pot fi afectate de sare… De asemenea, vizitatorii sunt sfatuiti sa pluteasca doar pe spate si sa nu încerce sa înoate, iar în cazul în care înghit apa sarata, sa contacteze salvamarii.
O plimbare pentru sinucigasi. Drumetiile prin Marele Canion pot fi deosebit de periculoase. Marele Canion din SUA ofera privelisti uimitoare, iar multi dintre turisti nu se multumesc sa se fotografieze pe marginea prapastiei, ci prefera sa faca drumetii în zona. Autoritatile americane avertizeaza însa ca temperaturile variaza foarte mult, unele trasee sunt foarte dificile, iar drumetiile sunt periculoase, mai ales pentru turistii neexperimentati. În jur de 250 de persoane sunt salvate în fiecare an din Marele Canion.
* * *
Turisti au fost, turisti sunt înca si-or fi cât neamul omenesc… Iar daca ar fi sa ne referim la un portret-robot al turistului mondial, am înclina catre japonezul cu aparatul foto atârnat de gât, care pozeaza din toate pozitiile, tot ce-i iese-n cale. Bine-bine, la noi e altceva. Berea si cârnatii sfârâind pe gratar parca aluneca mai bine având ca decor niscaiva ziduri multiseculare de cetate, iar dupa pozele individuale, în perechi si de grup, e obligatoriu sa lasam si noi ceva amintiri posteritatii: sticle goale, pungi slinoase, coji de pepene si alte asemenea marturii ale civilizatiei umane. La asa „poza”, mai ca-ti vine sa zici, cu naduful unui nenea Iancu: „Iubesc plimbarea, dar urasc pe plimbaciosi!”
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii