Recenta retragere a ghetarilor din Anzi este un fenomen fara precedent în istoria civilizatiei umane, o descoperire socanta pentru oamenii de stiinta, care planuiau initial sa examineze starea actuala a ghetarilor si felul în care dimensiunile lor au variat de-a lungul civilizatiei umane.
„Ne gândeam ca acest rezultat urma sa fie atins abia peste câteva zeci de ani”, a declarat Andrew Gorin, autorul principal al studiului, care a crezut la început ca rezultatele initiale au reprezentat o întâmplare, însa ele au fost confirmate de esantioane ulterioare.
„Ne arata ca acest lucru se întâmpla mai repede decât credeau chiar si aceia dintre noi care se gândesc cel mai mult la asta”, a adaugat el.
Andrew Gorin si echipa lui de oameni de stiinta au datat cu carbon stratul de roca care a fost recent expus de la radiatia cosmica în urma retragerii ghetarilor, masurând nivelurile nuclizilor Beriliu-10 si Carbon-14, si au constatat ca acele concentratii erau apropiate de valoarea zero.
„Practic, daca o roca poate «vedea» cerul, ea acumuleaza acei nuclizi”, a spus Andrew Gorin, adaugând ca rata de dezintegrare a acestor nuclizi arata ca roca nu a mai fost expusa din timpul epocii Holocenului, care dateaza de 11.700 de ani, dar ar putea avea o vechime chiar si mai îndelungata.
„As paria toate economiile mele de-o viata ca, de fapt, acesti ghetari sunt mai mici decât au fost de la ultima perioada interglaciara”, care s-a încheiat în urma cu aproximativ 115.000 de ani, a adaugat Andrew Gorin.
Studiul a colectat date de la patru ghetari din Anzi, care cuprind 99% din ghetarii tropicali de pe Terra, informeaza Reuters/Agerpres.
Acesti ghetari sunt mai sensibili la schimbarile meteorologice, deoarece se afla constant la punctul de înghet sau foarte aproape de acesta. „Credem ca acest proces este «canarul din mina de carbune», ca acest lucru se va întâmpla peste tot în scurt timp si poate mai devreme decât am crezut pâna acum”, a spus Andrew Gorin.
Un corespondent al agentiei de presa Reuters a urcat recent pe mai multi munti din Anzi pentru a vedea pe viu schimbarile la care asistau alpinistii pe masura ce ghetarii se retrageau. „Cred ca este un semn ca acum ne îndepartam de conditiile climatice cu care eram obisnuiti si în care ne-am construit civilizatia globala, asa cum o cunoastem”, a transmis acesta.
NICUSOR DINCA
Comentarii