• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Abuzul alimentar, eterna problema de Sarbatori

Abuzul alimentar, eterna problema de Sarbatori

19 decembrie 2013
in Remedii naturale
A A

Traditiile stravechi ale Sarbatorilor iernii au degenerat in ultimele decenii in ideea de ospat cat mai imbelsugat, cand nu prea mai conteaza ce si cat ingurgitam, ci asa-zisa satisfactie a indestularii stomacului. Iar de aici, o sumedenie de neajunsuri aparute nu doar pe filiera bahica, ci si (sau mai ales) din pricina bucatelor, dar si a metabolismului specific sezonului rece si a miscarii reduse. De aceea, medicii recomanda populatiei ca in perioada sarbatorilor, sa evite consumul excesiv de alimente si de alcool si sa faca multa miscare in aer liber, pentru a preveni riscul de imbolnavire.

Specialistii sugereaza sa se consume carne de porc numai examinata trichineloscopic si sa evite achizitionarea acesteia din alte locuri decat din magazine specializate, deoarece trichineloza este o boala determinata de un parazit care ajunge in organism in urma consumului de carne infestata. Consumul moderat de alimente si alcool, in special in aceasta perioada a sarbatorilor, poate preveni riscul declansarii unor afectiuni digestive sau modificarea metabolismului in cazul persoanelor cu afectiuni cronice, ca de exemplu diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala si obezitatea.

 Organismul nu trebuie supraincarcat cu alimente greu digerabile, precum carnea de porc sau alte produse de sezon, ca de exemplu carnati, caltabos, slanina, toba. Aceste preparate trebuie consumate cu moderatie si in nici un caz la masa de seara. De asemenea, este bine sa fie evitata prajirea alimentelor pentru preparare, fiind de preferat ca acestea sa fie fierte, coapte sau fripte pe gratar. Este necesara totodata o atentie marita la consumul de carne de porc insuficient prelucrata termic, deoarece procedeele de sarare, afumare sau uscare a carnii nu distrug larvele de Trichinella spirallis.

 In perioada Sarbatorilor de iarna, alimentatia trebuie sa fie cat mai diversificata, cuprinzand zilnic cereale (200-350 de grame de paine integrala), legume (minimum 300 de grame), fructe (minimum 450 de grame), lapte si derivate (500 de mililitri de lapte sau de iaurt). Aportul de lichide trebuie sa fie de minimum 1,5 litri pe zi (apa, ceaiuri de plante, neindulcite), iar pe de alta parte alimentele cumparate trebuie sa aiba termenul de garantie afisat pe ambalaj.

 Pentru ca organismul sa functioneze bine, pe langa o hranire cat mai echilibrata, este recomandat exercitiul fizic cel putin de trei ori pe saptamana, de preferat abordand elemente "de sezon", respectiv mersul pe jos, alergat, schi, patinaj. Persoanele cu afectiuni cunoscute vor pastra continuu legatura cu medicii si terapeutii, pentru a evita agravarea starii de sanatate si luarea unor masuri profilactice suplimentare.

 Alcoolul – asa cum am mai spus-o si cu alte ocazii – chiar daca, pe moment, da senzatia de incalzire a corpului, in cantitati mari produce deshidratarea acestuia si pierderea rapida de caldura; el produce de fapt vasodilatatie, marind suprafata de contact cu mediul rece, deci accentueaza senzatia de frig.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Natalie Wood – una din frumusetile clasice ale Hollywood-ului

Urmatorul Articol

Negutatorii de fericire

Articole Similare

Remedii naturale

Biserica Sfantul Spiridon – Iasi

30 mai 2022

Monument de arhitectura, Biserica Sfantul Spiridon din Iasi a fost construita intre...

Remedii naturale

“Negrilica”, leacul lui Dioscoride

2 mai 2018

Celebrul medic grec Dioscoride, care era si farmacolog, si botanist, chirurg in...

Remedii naturale

Ce puteti face, daca…

7 martie 2018

...aveti transpiratie urat mirositoare. Se amesteca, în parti egale, apa si otet...

Remedii naturale

Ce puteti face, daca…

5 martie 2018

...va cade parul. Puneti 100 g de busuioc proaspat intr-un litru de...

Remedii naturale

Banana – fructul antistres

21 februarie 2018

Daca pana prin anii 90 bananele constituiau chiar un exotism alimentar in...

Remedii naturale

Bucataria si materiile prime naturale

14 februarie 2018

Asa cum industria farmaceutica de astazi isi datoreaza reusitele practicilor terapeutice traditionale,...

Urmatorul Articol

Negutatorii de fericire

Ofrande inghitite de sedimente

Raphael, geniul din Urbino

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.