Exista parerea ca o alimentatie cu cruditati ar consta numai din fructe si salate, dar ca nu ar fi tocmai recomandata din cauza folosirii de catre producatori a diverse substante chimice toxice pentru organismul uman. Trebuie insa stiut ca acest tip de regim alimentar este extrem de variat si cu nenumarate posibilitati de preparare, astfel ca, practic, oricine poate beneficia de el. Pe langa zarzavaturi si fructe, exista foarte multe preparate din cereale care pot constitui hrana principala, apoi semintele uleioase, nucile, nautul, branza de vaca din lapte nefiert si atatea altele…
Proteinele. S-a constatat ca asa-numitii naturisti au nevoie de mult mai putine proteine decat cei care se hranesc combinat, deoarece doua treimi din acestea devin prin fierbere nedigerabile sau sunt chiar distruse, coagulandu-se. De exemplu, carnea contine circa 25% proteine, dar dupa fierbere doar 9% mai pot fi folosite de organism. Prin urmare, ovazul crud, cu 15% proteine, este net superior carnii fierte. De altfel, in afara de proteine, aceasta nu are alta valoare nutritiva semnificativa, pe cand ovazul si samburii ori miejii uleiosi (nuci, alune, seminte de floarea-soarelui – cu 25% proteine) sunt alimente complete cu ajutorul carora, alaturi de fructe si salate ne putem alimenta pe durata lunga, complet si sanatos.
Pe langa ovaz, alti furnizori de proteine mai bogati decat carnea fiarta sunt soia, nautul, arahidele crude, semintele uleioase, nucile, ouale crude, germenii de cereale, laptele acru si branza de vaci proaspata, nefiarta (celelalte branzeturi se incalzesc atunci cand sunt preparate). Deoarece soia cruda (verde) nu are gust placut, el poate fi modificat fie prin metoda germinarii, fie prin combinarea ei cu alte ingrediente, in salate sau in alte feluri de preparate prelucrate cu mixerul. Atentie: fasolea verde necoapta nu poate fi consumata ca atare, deoarece este otravitoare!
Faina de grau integrala, recomandata pentru consum in regimul cu cruditati este faina integrala de Graham. Uleiul cu valoare nutritiva integrala trebuie sa fie obtinut prin metoda presarii la rece si lasat astfel, in starea lui naturala, fara sa mai fie supus niciunui alt proces industrial. Vorbim aici despre uleiul de floarea-soarelui, de masline, de in, principalele sortimente care pot fi obtinute prin presare la rece. Cat despre grasimile vegetale si margarine, acestea sunt fabricate prin supunerea la temperaturi ridicate. Lamaile si otetul natural, folosite in cantitate mica (la fel ca mierea, de exemplu), reprezinta veritabile si redutabile doctorii; utilizate insa in mod constant, eventual zilnic, si in cantitati semnificative produc (cel putin) hiperaciditate. Vom reveni asupra acestui subiect care poate fi foarte interesant si important pentru multa lume, prezentandu-va si alte elemente componente ale unui adevarat regim cu cruditati.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii