Il gasim in gradini, la margine de drum, pe camp sau, desigur, de vanzare in magazinele de specialitate, de regula sub forma clasica de floare uscata, dar si pliculete pentru infuzie, tincturi, creme ori alte unguente. Cunoscut si sub denumiri ca romanita sau matrice, valoroasa planta medicinala cu aroma discreta si linistitoare ne ofera totodata importante avantaje in domeniul apararii sanatatii, in special pentru copiii mici. Musetelul se utilizeaza pentru a trata iritatiile cauzate de raceala, ranile care se vindeca greu, infectii localizate, inflamatia gingiilor, colici (dureri abdominale violente) si afectiuni ale pielii, cum sunt psoriazisul, eczema, varicela si eritemul produs de „opareala” de la scutece.
Pentru aceste afectiuni se foloseste musetelul in infuzie sau in apa de baie ori sub forma de tinctura concentrata cu extract mixt si alcool. Se foloseste, de asemenea, sub forma de ceai pentru a trata stomacul deranjat, problemele cu somnul sau durerile menstruale. Sugarilor li se poate da ceai de musetel la orice indispozitie, mai ales contra crampelor si a durerilor abdominale (colici). El ajuta si in balonari, diaree, eruptii, dureri de stomac si secretii stomacale abundente, afectiuni ale organelor pelviene, in insomnii, febra, dureri de pe urma ranilor si dureri de dinti.
Florile de musetel au proprietati multiple benefice, cum ar fi: – analgezice; – emolient; – anestezic local; – efect sudorific; – calmant; – antispasmodic; – dezinfectant; – cicatrizant; – stimuleaza si regenereaza tesuturile, normalizand metabolismul pielii si activand epitelizarea; – influenteaza benefic mucoasa gastrica, avand actiune antiulceroasa; – antiinflamator indicat in inflamatii de diferite origini, mai ales ale mucoaselor.
Prepararea ceaiului: se opareste o lingurita cu varf de flori de musetel cu un litru de apa si se lasa sa stea putin, apoi se poate bea.
Pentru baile in cada se iau de doua ori cate doi pumni de flori, iar pentru baile fetei si spalatul parului cate un pumn plin. Cantitatea respectiva se opareste si se lasa sa se raceasca pana la temperatura potrivita.
Comprese: un litru de lapte in clocot este turnat peste o lingura (cu varf) de musetel, se lasa sa stea putin, se strecoara si se pun comprese calde.
Ulei de musetel: se umple o sticla pana la gat, fara a se indesa, cu flori proaspete de musetel culese in soare si se toarna peste ele ulei de masline presat la rece (uleiul trebuie sa acopere florile). Sticla se lasa, bine astupata, 14 zile in soare; se pastreaza la frigider.
Alifie de musetel: 200 grame de grasime de porc se incalzesc bine si se adauga doi pumni de flori proaspete de musetel. Vor da in clocot, facand spuma. Se amesteca, se acopera si se lasa peste noapte intr-o incapere racoroasa. A doua zi se incalzeste inca o data usor si se stoarce printr-o bucatica de panza de in (se pune o bucatica de panza de in intr-o sita, aceasta se fixeaza peste un vas cu „cioc” si se stoarce). Alifia este amestecata apoi uniform, dupa care se toarna in borcane curate.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii