Ca tutunului i se spune in popor, si pe drept cuvant, „buruiana dracului”, o stie mai tot omul. Si intelege pe pielea lui cat de diabolic poate deveni consumul – altfel greu de argumentat logic, intr-un rationament de bun-simt – de fum otravit, atunci cand vine vorba ca dependentul sa renunte la viciul sau. Exista totusi un mare avantaj: indaratnica buruiana poate fi combatuta in deprinderea omului prin folosirea altor plante, de real ajutor. Sa fim ceva mai expliciti? Atunci cand vrei sa te lasi de fumat, trebuie sa te bazezi pe toate resursele de vointa pe care le ai in arsenal. Iar cand simti ca nu mai rezisti, poti apela cu incredere la un ceai din plante cu proprietati antitabagice.
Pedicuta este prima pe lista adjuvantelor interne recomandate celor care vor sa renunte la tigara, dar si la consumul nemasurat de alcool. Pentru infuzie, se pune o lingurita de planta la o cana cu apa fierbinte si se lasa la infuzat un minut. Daca, pentru alte probleme, in cazul mentei ori al salviei putem consuma chiar si un litru de infuzie pe zi, in ceea ce priveste pedicuta nu se bea mai mult de o cana zilnic. In caz ca se prefera tinctura de pedicuta, atunci, in functie de concentratia pe care o are alcoolul se administreaza 5-10 picaturi pe zi. Pentru ca rezultatele sa fie dintre cele mai bune, acest tratament trebuie sa dureze aproximativ 30 de zile. Pedicuta trebuie folosita insa cu precautie. Daca se intampla sa se depaseasca dozele prescrise, planta respectiva poate fi toxica, ne atrag atentia specialistii. Totodata, infuziile si tinctura de pedicuta sunt contraindicate femeilor gravide si persoanelor suferinde de insuficienta renala cronica.
Proprietati antitabagice are si obligeana. Infuzia din aceasta planta taie pofta de tigara chiar si in cazul celor mai inraiti fumatori. Efecte similare are pulberea de obligeana uscata – luata in doze de cate o jumatate de lingurita, de doua-trei ori pe zi, inainte de mesele principale. In plus, atunci cand dorinta de a fuma este foarte puternica, specialistii recomanda chiar mestecarea catorva bucatele mici de radacina de obligeana.
Se stie, de asemenea, ca propolisul brut are un gust asemanator cu cel al tutunului. De aceea, puteti mesteca doua-trei granule de propolis si veti constata ca efortul de a lasa pachetul de tigari nedeschis nu mai este chiar atat de mare. Nu vom incheia fara a mentiona un lucru foarte important, in general cunoscut (in primul rand de fumatorii constanti insisi), dar mai degraba ignorat sau, dimpotriva, folosit ca asa-zis argument pentru a recurge la tigari: majoritatea persoanelor care fumeaza o fac din cauza stresului. De aceea, celor care chiar vor sa renunte la tigara trebuie sa li se asigure cumva si necesarul confort psihic, sa li se dea remedii antistres, eventual ceaiuri care sa ii detensioneze. Asemenea proprietati au infuziile din flori de tei, sunatoare, frunze de menta sau salvie. Iar daca ati reusit sa va lasati de fumat, se reomanda sa consumati si plante cu proprietati expectorante, precum patlagina sau lumanarica, deoarece ele stimuleaza curatarea cailor respiratorii si calmeaza tusea tabagica.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii