Probabil nici nu va inchipuiti ce efecte extraordinare poate avea aparent simplul fapt de a medita, de a ne concentra gandurile asupra unui subiect agreabil, pentru starea generala de bine a organismului nostru. Mai mult decat atat, daca ne lasam prinsi in acest joc subtil si sublim vom descoperi ca fiecare moment al vietii ne ofera prilejuri nenumarate de a medita si deci de a ne imbunatati starea generala a organismului, odata cu un mental mai sanatos, mai bine pozitionat pe locul sau firesc. Cum puteti realiza aceasta?
Va aflati in vacanta si faceti o plimbare sau, la intoarcerea dintr-o deplasare oarecare, descoperiti cu privirea o mica vale inverzita, cu un refugiu umbrit si cu cer care straluceste in mod placut. Opriti-va! Mergeti si atingeti la modul fizic ceea ce vi se ofera acum doar privirii, deschideti-va fiinta catre frumusetea si poezia locului. Ramaneti intr-o imobilitate calma, primind direct pe piele caldura si lumina ce vi se ofera. Veti deveni astfel nu doar martorul, ci si beneficiarul acestei stari de bine unice, caracteristica locului care v-a atras putin mai devreme. Senzatia de bine va fi perceputa la modul cat se poate de concret si ea va va putea incarca de o energie care sa va hraneasca chiar si pe durata iernii ce va urma.
Pe malul unei ape va puteti afla si in concediu, dar si acasa, in localitatea de domiciliu apa insemnand si un lac artificial, si chiar o piscina. Rezervati-va o clipa in care sa va opriti din agitatia cotidiana si asezati-va alaturi, intr-o postura dreapta si totodata supla. Priviti suprafata apei aflate in permanenta miscare si lasati-va leganati de acest ritm, insotind cu miscari proprii unduirea acvatica. Putin cate putin, veti constata ca intreaga fiinta, inclusiv gandurile, se va lasa absorbita de ritmul respectiv. Exersarea ramanerii concentrat asupra unei senzatii vizuale sau sonore de acest fel constituie un bun mijloc de a provoca spiritual la concentrare.
La apusul soarelui, pe o terasa linistita, dupa agitatia mesei familiale si a binecunoscutelor sarcini menajere, culcat pe iarba ori pe un sezlong comod, va veti regasi intr-o postura cat se poate de calma. Deveniti astfel spectatorul tacut al caderii noptii. "Topiti-va" incet-incet in umbra momentului de inserare, odata cu miile de sunete din atmosfera inconjuratoare, mai mult sau mai putin apropiate. Contemplati cerul si observati ivirea stelelor, neomitand totodata sa trimiteti un gand pozitiv spectacolului naturii. Aceasta maniera de a va simti o parte integranta a noptii constituie una dintre cele mai bune modalitati de a invata sa creati, efectiv, linistea. Primind-o in intreaga fiinta, va veti simti nespus de bine, deoarece noaptea ofera un gen de ambianta care atinge in mod sublim sinele vostru profund, linistea inimii. O experienta a linistii care imbogateste, mai ales atunci cand este impartasita cu alte persoane.
Primirea cu bucurie a zilei urmatoare se pregateste inca de la lasarea serii precedente, programandu-va sa asteptati cu ochii larg deschisi ivirea primelor gene de lumina. Nu trebuie sa va temeti ca astfel veti fi privati de o ora sau mai multe de somn si ca intreaga zi nu veti fi buni de nimic. Dimpotriva, veti putea fi martorii unui spectacol unic pe care puteti sa-l considerati ca va este destinat in exclusivitate. Va sta in putere sa inregistrati tot ce se petrece, ca ziua se trezeste, practic, inaintea soarelui, ca exista un moment neutru, parca in afara timpului masurat pe ceas, intre noapte si rasaritul soarelui. Initial, totul e gri, dificil de distins, insa odata cu ivirea soarelui la orizont o simfonie de culori se desfasoara ca un evantai miraculos in fata voastra. Din perspectiva terapeutica, vorbim despre o incarcatura puternic simbolica in a trai cu calm trecerea aceasta a noptii catre ziua, ceea ce in subconstient se traduce prin toate momentele propriei vieti, cand trebuie sa parcurgem o "trecere", nu intotdeauna usor de infaptuit.
Va aflati pur si simplu in mers: pe un drum de tara, pe o carare din padure, pe un dig ori pe plaja. Singur, impreuna cu familia, cu prieteni sau cu alta ori alte persoane agreabile. Luati aminte la simplul fapt de a merge si ganditi-va ca o puteti face cu mai multa armonie. Incetiniti mersul, concentrandu-va pentru a nu utiliza decat muschii necesari, relaxandu-i in schimb pe ceilalti (umerii, maxilarele etc.). Mentineti bratele si toracele relaxate si constientizati fiecare pas pe care il faceti, ramanand in contact ferm cu solul. Spiritul vostru va intra total in ritmul acestui pas, iesind din agitatia inerenta a gandurilor. A merge avand constiinta perfect deschisa catre acest fapt constituie un exercitiu foarte util, de practicat in orice moment si in orice loc.
Meditati ascultand muzica. Alegeti un loc unde va simtiti linistit si puneti o muzica linistitoare, blanda, pe care o agreati in mod deosebit. Putin cate putin lasati-va patruns de ea si, ca intr-un film derulat cu incetinitorul, miscati-va foarte lent, cu degajare si gratie. Ca un fulg de pasare purtat prin aer, ca o floare ce se deschide catre soare. Veti putea constata ca ritmul inimii voastre incetineste. Muzica va invita la a lasa deoparte orice alte probleme, senzatia pura transmisa de sunetele armonice va atrage inauntrul ei. Este un experiment pe care il putem face si ascultand un cantec deosebit sau un instrument de genul violinei ori al pianului. Sau, si mai bine, ascultand muzica vantului in plina natura…
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii