Mi se pare nedrept ca, de fiecare data cand vorbim despre Vincent van Gogh, sa nu amintim despre o femeie exceptionala numita Johanna van Gogh – Bonger (1862-1925). Aceasta olandeza a fost sotia fratelui sau mai mic, Theo, cu care s-a casatorit in 1889. In 1890 s-a sinucis pictorul, iar cateva luni mai tarziu a murit si Theo, din cauza aceleiasi boli mentale. Johanna fost cea careia ii datoram cunoasterea vietii zbuciumate a lui Vincent si a operei lui. Johanna van Gogh a organizat primele expozitii de promovare a lui Vincent, post-mortem. De asemenea, ea a fost cea care a adunat cu meticulozitate toata corespondenta dintre Vincent si fratele sau, purtata incepand cu 1872. In consecinta, daca stim clocotul sufletesc al unuia dintre cei mai originali pictori postimpresionisti, atunci Johannei van Gogh ar trebui sa-i multumim.
Inimoasei olandeze i se adauga belgianca Anna Boch (sora pictorului Eugene Boch), care l-a incurajat pe Vincent si care a fost singura persoana care i-a cumparat o panza, si anume "Podgoria rosie" (1888). Atunci, pretul a fost de 400 de franci! Dupa moarte (1936), Anna Boch a donat prin testament 190 de lucrari din colectia sa pentru beneficiul pictorilor nevoiasi. A avut acest artist nelinistit din nastere relatii afective cu vreo femeie? Boala cu care s-a nascut, un fel de "dementa paralizanta" cauzata de sifilis, il impiedica sa aiba un echilibru sufletesc de lunga durata… In viata artistului au existat trei femei care ar fi putut reprezenta ceva pentru viata de ratacitor instabil, infometat si fara tinta. Prima mare iubire a fost o verisoara ramasa vaduva, Kee von-Stricker.
Era 1881 cand aceasta l-a refuzat categoric, iar lui nu-i venea sa creada ca-l respinge pentru ca-l considera un "vagabond". Disperat, si-a tinut bratul deasupra unei lumanari pana a lesinat… Un an mai tarziu, se indragosteste de Maria Sien Hoornik, o prostituata alcoolica. Aceasta avea deja un copil si era gravida. Cand a nascut, i-a pus baietelului numele de Willem (al doilea nume al lui Vincent), spunand ca este fiul pictorului. Dar a fost o minciuna si artistul a parasit-o, dupa presiunile familiei. A treia femeie a fost Margot Begemann, cu zece ani mai varstnica. Aceasta s-a indragostit nebuneste de pictor, dar si familia ei l-a considerat un "om fara capatai". Margot a incercat sa se sinucida prin otravire, dar Vincent a dus-o la timp la spital si a salvat-o…
Atat de multe au fost locurile si cunostintele acestui personaj care n-a inteles din viata decat suferinta, incat ceea ce s-a petrecut intre el si Paul Gauguin nu reprezinta nici o surpriza. Refugiat in sudul Frantei, la Arles, Vincent ajunsese sa fie numit de localnici "roscovanul nebun". Se certa cu toata lumea si accepta sa intre in ospiciu, iar singurul care l-a inteles a fost doctorul Paul Gachet de la Auvers, langa Paris. Avea halucinatii si crize de paranoia in care striga ca toata lumea vrea sa-l otraveasca. Dupa noaptea de 24 decembrie 1888, cand si-a taiat partial lobul urechii stangi, n-a mai fost in stare sa picteze. In iulie 1890, dupa ce s-a impuscat in piept, a mai zacut doua zile in care spunea continuu: "Durerea nu se sfarseste niciodata"… Fusese un tanar care voise sa predice Evanghelia, care dormise prin colibe si cafenele, care mancase si coji de cartofi si care nici macar in arta nu si-a putut gasi pacea sufletului.
PAUL IOAN
Comentarii