Adevarata vedeta a unor productii cinematografice, Castelul Neuschwanstein apare in o multime de pelicule evocand viata idilica a monarhiilor reale sau imaginare. Uimind atat prin multimea turnurilor si a ferestrelor, a crenelurilor si a teraselor, dar si prin peisajul mirific in mijlocul caruia se inalta, este castelul cel mai romantic din Bavaria. Constructia lui a fost inceputa de regele Ludwig al II-lea, in 1869, si nu a fost niciodata terminata. Suveranul a dorit acest monument ca pe un model de curte regala si cultura medievala pe care voia sa le reinvie si sa le imite intru totul. Construit si mobilat in stilul respectiv, castelul prezenta totusi toate binefacerile tehnologice ale vremii si a devenit cea mai vestita cladire istorica invaluita in idealism german.
Tatal lui Ludwig al II-lea, Maximilian al II-lea, achizitionase castelul Hohenschwangau din apropiere, sediu al cavalerilor Schwangau in Evul Mediu, si l-a reconstruit din 1832 in stil gotic. Aici s-a nascut, in 1845, Ludwig al II-lea si tot aici si-a dezvoltat pasiunea pentru epoca medievala. A invatat multe despre legende si istorie din picturi si dintr-o lectura avida. Din 1861 a trait sub influenta totala a muzicii lui Wagner, acesta accentuandu-i admiratia pentru vechile legende. A vazut intai "Lohengrin" si "Tannhäuser", apoi "Tristan si Isolda" si "Inelul Nibelungilor" si in cele din urma acea minunata poveste a Graalului, "Parsifal", rege cu care Ludwig se identifica si era chiar identificat cu acesta de catre Wagner. In 1867 a fost renovat si remobilat un alt castel faimos din Germania, Wartburg, care a devenit un model pentru Neuschwanstein, suveranul fiind convins ca va realiza resedinta perfecta.
Ludwig al II-lea a devenit rege in 1864, la numai 19 ani, si doi ani mai tarziu a fost obligat sa accepte infrangerea si dominarea tarii de catre Prusia. Devenit suveran, a fost incapabil sa joace rolul unui monarh constitutional si a creat propria sa lume in care putea trai ca un rege medieval din perioada absolutismului. Aceasta este ideea care a stat la baza constructiei noului castel. Locul ales a fost sus, deasupra unui defileu, avand muntii drept fundal. Constructia a fost ridicata pe ruinele altor doua mici castele medievale cunoscute de rege in copilarie.
Ludwig al II-lea a vizitat Wartburgul in 1867 impreuna cu arhitectii sai, carora le-a cerut sa execute desene dupa ornamentele de aici. Au fost preferate cele executate de un pictor scenograf din München care a folosit, pe langa modelele palatului respectiv, detalii din decorurile din Lohengrin si Tannhäuser. Intr-o scrisoare adresata lui Wagner in 1868 suveranul mentiona ca noul palat va contine elemente care vor evoca aceste opere ale compozitorului.
Constructia a inceput din septembrie 1869 si prima aripa a castelului a fost completata pana in 1873. Aici a locuit Ludwig al II-lea caruia nu i-a fost destinat sa vada vreodata palatul fara schele. In 1889 au fost terminate camerele sale dar o versiune simplificata, a aripii de sud a fost terminata abia in 1891 iar capela nu a fost niciodata construita. Principalele camere ale castelului sunt decorate in mare parte cu fresce inspirate din mitologia germanica si nordica, povesti care l-au inspirat pe Richard Wagner.
Regele a vrut ca Sala de Muzica de aici sa fie mai mare decat cea din castelul Wartburg. A fost realizata dupa desenele si sugestiile lui Hyazinth Holland, cunoscut istoric literar al vremii. Rezultatul a fost combinatia intre doua sali din Wartburg, "Sala Cantaretilor" si "Sala Festivalurilor", o camera imensa in care nu au fost niciodata prezentate spectacole. Sala Tronului, adaugata in 1881, era o versiune a celei imaginata in Legendele Graalului, desenata de insusi Ludwig. De altfel si alte sali aveau ca sursa de inspiratie creatia wagneriana. Astfel, biroul sau, creat in 1880, era inspirat de grota zeitei Venus din opera Tannhäuser, cu o lumina colorata luminand o cascada reala.
Cu toate ca era inglodat in datorii, Ludwig a vrut sa termine castelul pe care il ridicase din bani proprii. Declarat nebun de guvernantii tarii, a fost inchis in Palatul Berg unde a murit la 13 iunie 1886. Castelul sau, in care strainilor nu li se permitea sa intre, a fost deschis publicului la 1 august 1886. Numit Neuschwanstein ("Lebada de piatra") este considerat una dintre cele mai sugestive evocari ale Graalului si a operei wagneriene.
IRINA STOICA
Comentarii