Inflamarea mucoasei stomacului si intestinului subtire, deseori combinata cu dureri puternice localizate în epigastru, reprezinta un motiv de panica pentru multi oameni, dar nu întotdeauna constituie semnul unei boli de tipul ulcerului. Totusi, în asemenea situatii consultul unui medic este imperios necesar si, chiar daca acesta va linisteste, spunându-va ca nu problema nu e grava, ar fi indicat sa urmati un regim alimentar, precum si un tratament pe baza de produse naturale.
Astfel, consumul regulat de miere s-a dovedit a avea efecte favorabile în gastroenteritele bacteriene. Pentru calmarea durerilor de stomac, obisnuiti-va ca, dupa fiecare masa, sa beti un pahar de 100 ml apa, în care ati pus 25 picaturi de tinctura de propolis. În cazul gastritelor sau al colitelor, este indicat sa consumati miere, care e mai bine asimilata de organism daca o dizolvati în prealabil într-un pahar cu apa calduta. Studiile au demonstrat ca, în cazul unei enterite, pacientii care consumau zilnic câteva lingurite de miere pe stomacul gol scapau de scaunele diareice în doar 48 de ore, spre deosebire de peste 90 de ore, în cazul celor care nu beneficiau de aceasta terapie.
Nici virtutile usturoiului nu trebuie neglijate. Iata o reteta pe baza de usturoi care atenueaza afectiunile digestive de tipul gastritelor: se iau câtiva catei de usturoi, se zdrobesc bine în piua si se amesteca apoi cu 1 lingurita de flori de coada-soricelului, 1 lingurita de flori de paducel, 1 lingurita de frunze de mur, 1 lingurita de frunze de nalba mare, si 1 lingurita de flori de mac. Dupa ce se marunteste bine tot amestecul, se toarna deasupra 1 litru de apa clocotita si se acopera, lasându-se asa 3-4 ore, pâna apa se raceste bine. Se strecoara si în licoarea obtinuta se înmoaie o bucata de material flausat, care apoi se stoarce si se aseaza peste stomac. Se leaga cu un brâu lat cât sa depaseasca bucata de cârpa, si se schimba când aceasta s-a uscat.
Otetul de mere este bun în cazul sindromului iritabil, o afectiune nepericuloasa, dar care ne poate cauza mari suferinte si temeri, mai ales fiindca simptomele sale sunt asemanatoare cu cele ale unor boli grave din sfera digestiva. Beti zilnic un pahar mare (200 ml ) cu apa, în care ati dizolvat o lingura de otet de mere si durerile specifice acestui sindrom vor disparea în cel mult zece zile. Încercati reteta de fiecare data când colonul va face probleme.
În cazul în care suferiti de alte manifestari digestive, din sfera dispepsiei de fermentatie (manifestata prin balonari, senzatia de arsura în cosul pieptului, bolborisme stomacale, eructatii etc), ar fi bine sa va obisnuiti sa consumati zilnic câte 2-3 catei de usturoi sau sa folositi un decoct din 2-3 catei pisati si fierti un sfert de ora în 200 ml apa. Beti toata cantitatea de-a lungul unei zile, dozând-o în cantitati egale, imediat dupa mese.
GABRIEL TUDOR
Comentarii