Cozia – Biserica Bolnita
Reprezentativa pentru istoria, cultura si credinta noastra, Manastirea Cozia apare ca o splendida ctitorie voievodala, surprinzând prin eleganta si perfectiunea stilului. Biserica mare este înconjurata de o serie de constructii si monumente, care îi sporesc frumusetea si valoarea istorica.
Cozia – Biserica Bolnita
Reprezentativa pentru istoria, cultura si credinta noastra, Manastirea Cozia apare ca o splendida ctitorie voievodala, surprinzând prin eleganta si perfectiunea stilului. Biserica mare este înconjurata de o serie de constructii si monumente, care îi sporesc frumusetea si valoarea istorica. Pot fi amintite în acest sens nu doar chiliile, ci si fântâna de la nord, purtând numele lui Neagoe Basarab, paraclisul din zid cu hramul „Adormirea”, paraclisul brâncovenesc, având hramul „Duminica Tuturor Sfintilor” si mai ales Biserica Bolnita, separata, aflata de partea cealalta a soselei.
Înaltata între 1542-1543 de catre Petre Voievod (Petru de la Arges, 1535-1545), zis si Radu Paisie, fiul lui Radu cel Mare, biserica are hramul „Sfintii Apostoli”. Constructia a fost realizata în vremea mitropolitului Varlaam si a egumenului Coziei, Ilarion. Planurile au apartinut ieromonahului Maxim, maistor-învatator în zidarie.
Micutul edificiu reprezinta una dintre dovezile desavârsitei maiestrii cu care se construia în caramida, în Tara Româneasca. Ea pastreaza în linii generale structura bisericii mari a manastirii, dar vadeste o tendinta spre verticalitate accentuata si de silueta zvelta a turlei.
Deosebit de frumos realizat este pridvorul, de plan patrat si boltit în semicilindru si sprijinit pe cinci stâlpi de zidarie. Veritabila opera de arta, biserica are exterioarele decorate prin alternarea zonelor de caramizi si piatra, într-un joc de culori. Firidele lungi si înguste sunt marginite de pilastri iar un brâu de „dinti de ferastrau” delimiteaza registrul foarte îngust de sus, al exteriorului. Pictura, executata de artistii sud-dunareni Maxim si Radoslav si fiul sau David, dateaza din anul zidirii. Lucrarea a fost realizata sub supravegherea atenta a ispravnicului Stroe, al carui portret se afla pe peretele de nord. Este cel mai complet si mai bine pastrat ansamblu muntenesc din secolul al XVI-lea. În pridvorul asezamântului este înmormântat egumenul Coziei, Mihail, mort în 1711. Bolnita a fost construita împreuna cu casele din jur si a suferit serioase restaurari în anii 1964-65, dupa cum atesta o placa de marmura instalata pe coridorul ansamblului de cladiri.
Declarata monument istoric, micuta biserica înfrunta anii invitând drumetul obosit la câteva clipe de pioasa reculegere.
Manastirea Samurcasesti
Aflata în comuna Ciorogârla din judetul Ilfov, la numai 13 kilometri vest...
Comentarii