Manastirea Gorovei
Aflata nu departe de Dorohoi, manastirea Gorovei îsi trage numele de la locul pe care se afla – „Gura Vaii”. A fost fondata, dupa cât se pare, în jurul anului 1700 de calugarul Avramie care îngrijea prisaca, aflata aici, a Manastirii Dragomirna.
Manastirea Gorovei
Aflata nu departe de Dorohoi, manastirea Gorovei îsi trage numele de la locul pe care se afla – „Gura Vaii”. A fost fondata, dupa cât se pare, în jurul anului 1700 de calugarul Avramie care îngrijea prisaca, aflata aici, a Manastirii Dragomirna. Într-o toamna, sapând o pivnita pentru a adaposti albinele la vreme friguroasa, a gasit, la radacina unui stejar, o icoana reprezentându-l pe Sfântul Ioan Botezatorul. Din lemnul stejarului respectiv a facut o biserica, pe locul unde a gasit icoana. Locasul era mic, abia încapeau în el 20 de oameni, dar calugarul a adunat mucenici, a întemeiat o obste si a început aici viata monahala.
Initial, Goroveiul a fost metoc al Dragomirnei, dar din 1775, când Bucovina a fost rapita de austrieci, a ramas de sine statator. Este singura manastire din zona iar viata monahala a fost neîntrerupta, în ciuda vitregiilor vremii.
Biserica mare, cu hramul „Nasterea Sfântului Ioan Botezatorul”, a fost înaltata între 1830-1834. Are ziduri groase, de circa doi metri, este de plan dreptunghiular, cu interiorul treflat, prezentând încaperile specifice bisericilor ortodoxe: pronaos, naos, altar. Are o singura turla deasupra naosului, iar catapeteasma, din lemn de tei, este frumos sculptata, cu coloane si capiteluri, fiind pictata în secolul al XIX-lea.
La loc de cinste, pe locul unde în mod obisnuit se afla icoana Maicii Domnului, este asezata icoana Sfântului Ioan Botezatorul. Este pictata pe lemn de par, dar nu i se cunoaste vechimea sau originea. A fost îmbracata în argint aurit, poleita în 1864, si este considerata facatoare de minuni. Pe locul unde a fost gasita icoana si s-a ridicat prima bisericuta, care a fost ruinata de vreme, s-a înaltat un paraclis. Noul asezamânt a fost construit în 1984, preluând hramul celui vechi, Sfântul Nicolae (dat acestuia în 1834, când a fost construita biserica mare si a fost mutata icoana). Paraclisul este pictat în fresca, în stil neobizantin, de Ioan si Daniela Moldoveanu din Bucuresti.
Frumusetea acestei mici biserici este sporita de exteriorul împodobit cu 63 de ocnite, toate pictate cu sfinti români sau cu sfinti care au moaste la noi. Cladirea staretiei, situata pe locul vechiului arhondaric, a fost zidita între 1979-1984.
Frumusetea naturala a zonei, abundenta de pomi si arbori fac din acest locas nu doar un obiectiv de pelerinaj, ci si de pioasa admiratie pentru tot ceea ce ne înconjoara.
Manastirea Crasna (Gorj)
Aflata la circa 30 de kilometri de Târgu Jiu si la circa...
Comentarii