Manastirea Polovragi
Aflata în judetul Gorj, nu departe de pestera cu acelasi nume, Manastirea Polovragi are hramul „Adormirea Maicii Domnului”.
Manastirea a fost ctitorita de Radu Comisul si Patru Spataru, fiii marelui boier Danciu Zamona.
Manastirea Polovragi
Aflata în judetul Gorj, nu departe de pestera cu acelasi nume, Manastirea Polovragi are hramul „Adormirea Maicii Domnului”.
Manastirea a fost ctitorita de Radu Comisul si Patru Spataru, fiii marelui boier Danciu Zamona. A fost înaltata în 1504-1505 dar nu exista date certe despre sfântul locas pâna în 1629, când intra în posesia banului Craiovei, Pârâianu Milescu. În 1643 Danciu Pârâianu face serioase restaurari cu ajutorul domnitorului Matei Basarab, iar biserica îsi capata înfatisarea pe care o are în zilele noastre. Trimis de domnitor la Constantinopol, în 1647, Danciu Pârâianu închina manastirea si averile Sfântului Mormânt din Ierusalim, dar în 1693 Constantin Brâncoveanu o rascumpara pe trei pungi cu aur, fapt atestat si de inscriptia de deasupra usii. Cu acest prilej, domnitorul restaureaza iarasi constructia. Îi înalta turle, îi adauga pridvorul specific stilului epocii, reface chiliile, clopotnita, zidul de incinta, o înzestreaza cu o serie de odoare. Tot acum este pictata în fresca si devine metoc al Manastirii Hurez. În timpul stapânirii austriece, devine resedinta a generalului Stainville, adapostind între zidurile ei un batalion de ostasi (1718-1759). La 27 aprilie 1808, este pradata de trupele lui Pasvantoglu, iar legenda spune ca atunci calugarii au ascuns sfintele podoabe ale bisericii în apa Oltetului. În incinta manastirii se intra printr-o poarta masiva de lemn, frumos sculptata, acoperita cu sindrila si având cinci cruci de lemn pe acoperis iar în partea dreapta a portii se înalta o troita, tot din lemn, închinata martirilor si eroilor tarii. Biserica, ridicata în stil bizantin, are o forma trilobata cu abside laterale. Are ziduri groase de peste un metru si o turla mare pe naos. Turla, acoperita cu tabla, ca întreaga biserica, are o forma poligonala si este împodobita cu firide largi, ornamentate în partea de sus. Catapeteasma este din lemn, frumos sculptata, asa cum sunt si stranele si ramele icoanelor. Pictura peretilor si a plafonului a fost realizata în timpul lui Constantin Brâncoveanu, de mesteri din scoala brâncoveneasca de la Hurez.
Pridvorul este sustinut de opt coloane de piatra iar peretii exteriori au un brâu median gros, deasupra caruia, sub streasina s-a realizat o ornamentatie deosebita, dedesubt fiind folosita caramida naturala, netencuita. În nordul incintei este bolnita, ctitorita de episcopul Clement Lavrentie (1732-1738), care, fortificata fiind, a fost folosita de Tudor Vladimirescu drept baza pentru operatiile militare. Manastirea, bine întretinuta, admirabil plasata într-un peisaj de o frumusete unica, poseda si o colectie muzeala care îi confera, o data în plus, valoare de patrimoniu.
Manastirea Crasna (Gorj)
Aflata la circa 30 de kilometri de Târgu Jiu si la circa...
Comentarii