Aflat pe dealurile Salajului, satul Bârsa îsi sporeste pitorescul prin existenta bisericii Sfântul Gheorghe, o biserica de lemn ca aproape toate din aceasta parte a tarii.
Temelia constructiei este asezata direct pe pamânt, pentru a putea fi usor mutata în caz de nevoie.
Aflat pe dealurile Salajului, satul Bârsa îsi sporeste pitorescul prin existenta bisericii Sfântul Gheorghe, o biserica de lemn ca aproape toate din aceasta parte a tarii.
Temelia constructiei este asezata direct pe pamânt, pentru a putea fi usor mutata în caz de nevoie. Biserica are un plan dreptunghiular cu absida decrosata, cu cinci laturi, un tavan drept pe pronaos, o bolta semicilindrica pe naos si una asemanatoare pe altar. Prispa subliniaza ideea de odihna si de popas, foarte raspândita în secolul al XVIII-lea, si formeaza un patrat în jurul altarului. Pe latura de sud a absidei se afla ferestruica de forma unui trifoi cu patru foi, având o deschidere de 11 cm. Intrarea în biserica se face printr-un portal decorat cu un chenar „frânghie” si un altul cu romburi duble, unite prin rozete.
Pictura a fost grav afectata de trecerea timpului si de influenta nefasta a ploilor, fiind aproape stearsa. Se pastreaza înca scenele din viata lui Hristos, zugravite pe bolta pronaosului, delimitate prin chenare cu motive florale în culori vii: rosu, albastru si verde. Alaturi de acestea exista si alte scene iconografice ca „Mutarea lui Enoch” iar chipurile Sfintilor Împarati Constantin si Elena strajuiesc usa altarului. O inscriptie mentioneaza numele pictorului si data împodobirii bisericii. „Aceasta sfânta biserica s-au zugravit supt stapânirea parohului Simeon Pop, cu toata stradania ficuratorului Oniga Onut, cu ajutorul Domnului Miclea Pal, anul 1838 iunie 29. Mâna lui Ioan Prodan zidarul”. Inscriptia de ridicarea bisericii s-a pierdut în timp, dar vechimea ei a fost stabilita prin elementele de constructie si decorative. Astfel înaltarea ei a fost fixata la sfârsitul secolului al XVII-lea si începutul celui de al XVIII-lea, conscriptiunea anilor 1760-1762 mentionând-o ca fiind ortodoxa cu 44 de familii.
Biserica a conservat un numar de icoane de mare valoare cum sunt cele din secolul al XVIII-lea: Arhanghelul Mihail si Deisis, sau cele împaratesti si friza cu Apostolii realizate de Ioan Prodan. De asemenea, aici sunt pastrate si o serie de carti vechi printre care un Octoih tiparit la Bucuresti în 1730, un Apostol, Buzau 1743, Cazanii, Râmnic 1748.
Manastirea Golia
Aflata în cartierul cunoscut drept „Târgul Cucu” din municipiul Iasi, Manastirea Golia,...
Comentarii