Comuna Românasi din judetul Salaj se poate mândri cu cinci monumente de lemn pastrate în raza ei. Dintre acestea cea din satul Pausa este socotita ca având un loc de frunte.
Comuna Românasi din judetul Salaj se poate mândri cu cinci monumente de lemn pastrate în raza ei. Dintre acestea cea din satul Pausa este socotita ca având un loc de frunte.
Conscriptia anilor 1760-1762, cu 73 de familii ortodoxe, atesta savârsirea constructiei în „1730 ziua de 7 august”. Având hramul „Sfântul Nicolae” si pe acela de „Nasterea Maicii Domnului”, biserica pastreaza dimensiunile reduse ale ctitoriilor satesti ale vremii. Impresionante sunt îmbinarile absidei, unde mesterii au realizat perechi de console, coborând în trepte pâna la brâul median si sugerând aripile unui vultur.
Elementele sculptate sunt cele specifice unor asemenea monumente: brâu, prispa, ancadramente, dar realizarea acestora este cu adevarat deosebita. Ancadramentul intrarii uimeste prin îmbinarea de rozete, „frânghii”, motive geometrice, semicercuri cu spite, vrej cu ghinda care ocupa partile laterale, în mijloc existând o ampla compozitie decorativa sustinând crucea si având de o parte si de cealalta câte o inima.
Peste câteva decenii de la înaltarea ei, biserica a fost zugravita in interior si exterior iar zugravul a colorat si elementele sculptate. Din pictura exterioara se disting scene ca „Adormirea Maicii Domnului”, „Maria Împarateasa”, înconjurata de apostoli si o scena din viata Sfântului Nicolae si anume salvarea corabierilor. Culorile picturii s-au pastrat foarte bine în pronaos, culori vii, verde si purpuriu, chipurile sunt sugestive si pretutindeni sunt presarate flori.
Pisania, cu litere colorate, informeaza despre data, ctitorii picturii si numele zugravului „Nasterii s-au numit hramul ca sa-l pazeasca tot neamul si s-au zugravit pe cheltuiala crestinilor praprovoslavnici dintr-acest sat Pause, in zilele inaltatului si pururea domnului imparat Frantis… pravoslavnie arhipastorie neunita si cinstit protopop Petrovici al Miluanului si cinstitii preoti Halmagi Teodor, Halmagi Dimitrie. Prin mine umilul zugrav Ioan Popa din Ungurasi (astazi Românasi n.n.), anul 1800, iulie 10.” Acelasi zugrav a realizat si icoanele împaratesti si icoana „Arhanghelului Mihail” platita de Chimbus Oana si feciorii sai, ca si Nasterea Domnului, platita de Toader Halmagi.
Între anii 1966 – 1968 biserica a fost complet restaurata, fiind astfel conservat unul dintre cele mai frumoase si mai reprezentative monumente ale credintei noastre.
Manastirea Crasna (Gorj)
Aflata la circa 30 de kilometri de Târgu Jiu si la circa...
Comentarii