Mica asezare balneara cunoscuta sub numele de Baile Tusnad, din judetul Harghita, a fost supranumita „Perla Ardealului” sau „Mica Venetie”. Intr-un cadru deosebit de spectaculos, la poalele muntilor Harghita si Bodoc se inalta spre cer turla Bisericii Ortodoxe cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Biserica se afla in centrul localitatii pe malul stâng al Oltului.
Piatra de temelie a sfântului locas a fost pusa pe 13 octombrie 1939, constructia desfasurându-se dupa planurile arhitectului Radu Udroiu din Bucuresti, lucrarile fiind incredintate Societatii de Drumuri si Constructii „Valahia” din Capitala, reprezentat aici de inginerul Nicolae Simionescu. Contractul nu prevedea insa mobilierul, pictura si nici ridicarea clopotnitei la intrare, ca la Catedrala Reintregirii din Alba Iulia.
Biserica si clopotnita au fost ridicate la rosu pâna in 1940, când lucrarile au fost intrerupte din cauza Dictatului de la Viena. Pentru constructie fusese folosita piatra de cariera la fundatie si soclu, pâna la inaltimea de 2 metri, continuându-se cu caramida.
Lucrarile au fost reluate dupa 1955, realizându-se biserica in stil bizantin, in forma de cruce cu trei abside. Pridvorul, in stil brâncovenesc se caracterizeaza prin coloanele din piatra masiva cioplita in forma de funie impletita.
Realizatorii doreau ca biserica sa reprezinte o copie miniaturala a Catedralei Reintregirii – Catedrala Arhiepiscopala din Alba Iulia. Rezultatul a fost insa altul, nu mai putin frumos si interesant. Biserica, pictata atât in interior, cât si in exterior, a devenit o copie a faimoasei manastiri Voronet, si a fost supranumita ulterior „Voronetul Ardelean”.
Pictura a fost executata intre 1971-1980 de pictorul Eugen Profeta. In interior, stranele din lemn de stejar au fost realizate in stil traditional ortodox. Odata cu reluarea lucrarilor si executarea picturii s-au adus bisericii o serie de imbunatatiri. Astfel, s-a electrificat asezamântul, s-a imbunatatit inventarul de cult, s-au refacut scrierile din piatra si beton, s-a executat pardoseala de parchet, s-au dublat ferestrele in interior cu grilaje metalice.
Policandrele au fost aduse de la Galati, iar catapeteasma, stranele din Altar si scaunele arhieresti au fost sculptate de Costica si Ionica Fusalau din Nemtisor – Neamt. S-au executat doua iconostase laterale cu icoane mai mici la mijloc, in fata catapeteasmei si lateral de ea.
Biserica este acoperita cu tabla zincata. S-au executat in jur lucrari de drenaj si s-au realizat trotuare pentru a usura accesul de la intrarea in incinta strajuita de clopotnita.
Turnul acesteia, de asemenea pictat in exterior, este deschis turistilor si ofera de sus o splendida priveliste a locurilor. In interior, pastreaza câteva icoane si carti vechi, unele datând chiar din secolul al XVIII-lea.
IRINA STOICA
Comentarii